Mikor Fodor Netti Sanyi találkozik Muddy Watersszel

Fonott Zene: "Szonikus horizontjuk meglehetősen széles, a magyar és cigány népzenétől egészen Tom Waitsig tart."


"Fonott Zene a projekt ideiglenes neve, baráti szálakon szövődött, élvonalbeli muzsikusokból áll, s nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint hogy a Kárpát-medence archaikus népzenéjét a chicagói elektromos blueszal házasítsa. Mindezt nem vásári mutatványként vagy crossover illusztrációként teszi, hanem a közös lelkületet megragadva, azokat életszerűen egymásba olvasztva. A nagyközönség először csütörtök este – a Budapest Folk Fest keretében – a Fonóban hallhatja. A projekt megálmodója és mentora Kelemen László, akit az utóbbi időben főként népzenekutatóként (Utolsó Óra) és a Hagyományok Háza vezetőjeként ismerhetünk, de évtizedek óta aktív muzsikus, többek között az Ökrös együttesben húzta. Nem mellesleg zeneszerző, akinek klasszikus kompozícióit a Fiatal Zeneszerzők Csoportja koncertjein mutatták be.

A Gyergyóditróból származó Kelemen László ötven éve gyakorlatilag beleszületett a népzenébe, a bluest pedig zeneakadémista korában fedezte fel magának. Társaival ronggyá hallgatta Muddy Waters varsói koncertfelvételét és a többkötetes Living Chicago Blues antológiát, és ezek a zenék éppúgy beleégtek a lelkébe, ahogy Neti Sanyi bácsi játéka. Nem csoda, hogy amikor évekkel később a Magyar Állami Népi Együttes amerikai turnéján érintették Chicagót, hamar az egyik blues-klubban kötöttek ki, ahol aztán hajnalig örömzenéltek az éppen aktuális csapat tagjaival.

A Fonott Zene tehát Kelemen régi álma. Mégsem rohant a megvalósításával. „Lassú víz vagyok, szeretem kiérlelni a gondolatokat – hangsúlyozza. – Annyi mindennel foglalkozom, hogy nem is baj, ha közben a különböző forrásokban felgyülemlik a víz. Időnként legalább lehet meríteni onnan. A blues is ilyen forrás számomra. Mostanra állt össze az a csapat, amelynek jelenléte, játéka, energiája legalább annyira lényegi, mint az, hogy tavaly végre nekiálltam komponálni. Rengeteg múlik rajtuk, hisz egyformán kell hitelesen muzsikálni amerikai bluest és magyar népzenét. Nem beszélve az improvizációs készségről. Így lesz minden alkalom egyedi és megismételhetetlen." Tovább a teljes cikkre.

Szerző: Jávorszky Béla

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat