Magyar Örökség díj - laudáció

"A Budai Fonó komplex tradíció és értékközpont, a médián túli akusztikus rétegzenék vára..."


Az alábbi laudációt Birinyi József néprajz-, népzenekutató, zenész mondta el december 21-én az MTA Dísztermében:

 

Laudáció a Magyar Örökség kitüntető cím átadására
2013. december 21.


Lukács József mecénás a Budai Fonó Zeneházzal várat épített a lantpengetéshez.
Dicsérni jöttem a hagyományt, nem temetni! Éljünk a XXI. században a szokás hatalmával, a megújuló hagyomány erejével, ahogyan azt a Fonó Budai Zeneház teszi!
A Fonó működése mutatja: Parancsra nem lehet szeretni. Kell az indító élmény, mint ahogy felmenőink sem azért tanultak dalt, mesét, táncot, mert kötelezővé tették számukra. Azért nőttek bele a szépapák mozdulataiba, mert megérintette őket az élmény.

Kányádi Sándor soraival (Fekete-piros, 1972.):
„…Még a nyelv előtti ködből teremti újra - az ösztön? Akár a szemek mandula- metszését az anyaméh szent laboratóriuma?
Honnan járják, honnan hozták? Honnan e mozdulat-ország? S milyen titkos adó-vevők fogják, folyton sugározván, az egyazon vér és velő hullámhosszán? „

„A tradíció nem a hamu őrzése, a tűz továbbadása” - summázta Gustav Mahler. „A tűznek nem szabad kialudni”! - folytatta Kodály Zoltán. Lukács József vállalkozó, mérnök, feltaláló, a hazai számítógép építés egyik úttörője, az orvosi műszerek, autóelektronika sikeres fejlesztője, gyártója, a népzene szerelmese, gyűjtője önerőből teremtette meg a Fonót. Szikrával lobbantott tüzet, amely 19. éve - immár nagykorúként - ereje teljében adja tovább a hagyomány lángját. A mecénás, a fecske, aki nyarat csinált privatizáló korunkban, a szó szoros értelmében várat épített a lantpengetéshez.

 

A zene iránti szeretettel életre hívott, hiánypótló Fonó Budai Zeneház, amely „csak egy hosszúlépésre van a város szívétől”, ahová a művészek hazajárnak, a vendégek, a közönség katartikus katlana, arcélformáló márkaelemmé vált a fővárosban. A Sztregova utcában ölelkeznek az Andok és a Kárpát-medence hagyományai. A Zeneház közös tudat, kreativitás, közösségi tér, ahol össze lehet jönni, otthona hagyományőrzőknek, a tiszta forrásból épülő világzenének, dzsessznek.
Hangzik a dal, lendül a láb, surran a tánc. Szerelmek köttetnek az aranykorban. A Fonóból zenekarok, táncosok, a hagyomány Prima Primissima, Kossuth-díjas, Magyar Örökség díjas nagykövetei indulnak a világ útján.

Ha szerda, akkor 19 éve Fonó Táncház, ahol mindenki részese az éltető élménynek. Összművészeti örömforrás. Furulya-, hangszeroktatás, utcaszínház, kézművesek, remekek, koncertek, kiállítások, gyermekjátszók, táncházak. Az „Utolsó Óra” üzenetét is rögzítő, éltető stúdió, lemezkiadó. 112 Kárpát-medencei zenekar, több mint 1200 órányi gyűjtésből, felvételből már 68 CD-n az Új Pátria sorozat, a Hagyományok Házával közös palackposta az utókornak.

Héttorony Fesztivál, Budapest Folk Fest, világzenei nap, dzsessz-műhely, a népzenei újhullám műfajt újító etno-formációk házigazdája. Ez mind-mind a Budai Fonó, amely állandó a változásban. Kiteljesíti a mondást: Örökségünk a ma élményével jövőnk alapja.

„Szeretném, ha mindenkinek lenne lehetősége a kulturális áradatban megismerni és választani azt, amit sajátjának tekint, ami kapaszkodót ad.” - célozza az intézményalapító, támogató mecénás, Lukács József.

A vár ereje nem a falakban vagyon! A Fonó vezetői, művészei, szakemberei és mindazok, akik érdeklődésükkel, szeretetükkel jelen vannak a fogalommá vált műhelyben, hordozzák az erőt. „Nem csupán mi alakítjuk a Fonót, hanem azok a művészek, akiknek az életműve mellé álltunk. Hiszen ők maguk a Fonó” - mondja Horváth László igazgató.

A Zeneház igazán világra szóló: bekerült a 20 legjobb világzenei kiadó közé.

A Budai Fonó komplex tradíció és értékközpont, a médián túli akusztikus rétegzenék vára, a hagyományéltetésben Summa cum-laude, „HungariCum laude”, amely jókedvünket és az egyetemes emberi kultúrát egyaránt méltón gazdagítja.
Éljünk tehát a szokás megújító hatalmával!

Éljen a Magyar Örökség díjas Fonó Budai Zeneház!

Budapest, 2013. december 13.

Birinyi József, néprajz-, népzenekutató, hangszeres szólista
a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke

« vissza

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat