Budapest Folk Fest - Török Est

Budapest Folk Fest - Török Est


 Canlar feat. Erdal Salikoglu (TR) és Guessous Majda Mária; Vardan Hovanissian & Emre Gültekin

A Canlar Együttes 1997-ben alakult. Saját bevallásuk szerint eleinte csak önmaguk szórakoztatására muzsikáltak, aztán barátaik biztatására 1998 őszén léptek először színpadra. Azóta számos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek. Az együttes klasszikus török zenét játszik, valamint török énekmondók verseit adja elő. A hagyományos játékmód mellett azonban nem idegenkednek saját feldolgozások készítésétől sem.

Az együttes tagjai:
Jablonkay Judit: nej, ütősök
Kasza Roland: ütősök
Sudár Balázs: lafta, baglama, ének

Erdal Şalikoğlu
1983-ban végzett az Isztambul Egyetem Orvosi Karán. Az egyetemi évei alatt a Boğaziçi Egyetem Folklór Klubja révén ismerkedett meg a népzenével és a néptánccal. 1991 és 1993 között ismerkedett meg Kobzos Kiss Tamással, akivel ezt követően a két nép közötti kulturális kapcsolatok erősítésén fáradozott. Ennek eredményeképpen 2 nyelven 3 közös zenei albumuk jelent meg, amelyekben török és magyar régizenei darabokat szólaltattak meg. (Aşık Veysel - Yunus Emre - Pir Sultan Abdal - Balassi Bálint). 1991-től több száz közös koncertjük volt Magyarországon, Erdélyben és Törökországban. 2010-ben megalapította és azóta is elnökli az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaságot, amely többek között koncertek és magyar nemzeti és egyházi ünnepségek révén emelte a magyar kultúra törökországi ismertségét.

Guessous Majda Mária (Mesi)
Magyar-marokkói, Junior Prima Díjas énekesnő. Alkotó módon „játszik” a magyar, török, arab és indiai zenei hagyománnyal. Hazánkban és a világ számos pontján teremt „hidakat” kultúrák között. Az utóbbi két évben Németországban, Csehországban, Bulgáriában, Belgiumban, Azerbajdzsánban, Törökországban, Kuvaitban, valamint első magyar énekesként Szaúd-Arábiában állhatott színpadra. Török népzenei tanulmányait Erasmus ösztöndíjasként Isztambulban kezdte 2009-ben a Zeneakadémia szárnyai alatt. Azóta a török zenei hagyomány megkerülhetetlen részévé vált Mesi szivárványszínű zenei világának.

 

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin

Vardan Hovanissian a tradicionális örmény hangszerek nagy szakértője. Stílusa alapvetően az örmény zenéből táplálkozik, de a szomszédos országok (Törökország, Szíria) zenei tradíciója, valamint az európai folk- és jazz zene is hatással van művészetére. A muzsikuscsaládból származó Emre Gültekin apjának köszönhetően fedezte fel a zenét, hiszen Lütfü Gültekin tanította meg a török népi hangszeren, a saz-on játszani. Mra Emre neve már nem csak családjának, de tehetségének köszönhetően is ismert: számtalan zenei projektben vesz részt, ahol nem csak különböző kulturális háttérrel rendelkező muzsikusokkal játszik együtt, de Gültekinler nevű családi zenekarukkal is fellép. A hivatalosan hangmérnökként dolgozó Gültekin újabban filmzene írásával is kísérletezik.

Jegyár: elővételben 1500 ft, a helyszínen 2000 Ft

A koncert Facebook eseménye >>

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat