The Fonó recommends: Félix Lajkó - music for nature photographs by Máté Bence (Zoo, Budapest)

A Fonó ajánlja: Lajkó Félix - zenék Máté Bence természetfotós képeire (Zoo, Budapest)

Lajkó Félix a Budapesti Állatkertben muzsikál július 29-én az ismert természetfotós, Máté Bence képeire.„Az ördög hegedűse”, a „Vajdaság Paganinije”. Leginkább őstehetség, aki túllépett minden határon, eljutott oda, ahol minden stílus eltűnik, és csak a zene marad. Mindegy, hogy milyen hangszeren, hegedűn, citerán, fütyülve, mindegy milyen forrásból, népzenéből, klasszikusokból, jazzből táplálkozva, Félix magán átszűrve, szabadon improvizálva elhozza nekünk a tiszta muzsikát a túlpartról.
Sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott. Számos nagyjátékfilmben szerepelt, és róla forgatta Jancsó Miklós a „Játssz Félix, játssz!” című kisfilmjét. Írt zenét a Velencei Biennálé „Új Atlantisz felé” című projektjéhez 2000-ben. Főszerepet játszott Mundruczó Kornél „Delta” című filmjében, amelynek zenéjét is ő szerezte és játssza. 2008-ban a Magyar Filmszemlén „A legjobb filmzene” díjat nyerte.
Hegedűjátékát már szinte minden kontinensen hallhatták. 2001-ben vendége volt zenekarával Pina Bausch wuppertali fesztiváljának, és ő nyitotta meg 2000-ben a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferenciaközpontot. 2001-ben, a franciaországi Magyar Év egyedüli fellépőjeként játszott az Avignoni Színházi Fesztivál keretén belül a Pápai Palota udvarán. Azóta különféle formációkban járja a világot, hegedű- és citerajátékával elbűvöli a nagyérdeműt. 2006 óta Brasnyó Antal brácsás kíséri ezen az úton, 2010 óta 4 fős szabadkai zenekara is aktív, ahogyan Dresch Mihállyal és Balázs János zongoristával is sokat játszik együtt.

 


„Az én feladatom, hogy a zenére koncentráljak, a kezemre és muzsikustársaimra figyeljek – ezt a szerződést kötöttem a közönséggel, ezért fizetnek. Nem hiszem, hogy én magam olyan fontos vagyok”- mondta 2012-ben a The Strad által készített interjúban. Félix koncertjén részt venni ezért különleges élmény: közös feloldódás a zenében, a megfogalmazhatatlanban, elmondhatatlanban.

 


Ezt a feloldódást ezúttal Máté Bence mintegy 60 fotója teszi még emlékezetesebbé. Máté Bence a mind elismertebbé váló magyar természetfotózás legkiemelkedőbb alakja. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. A BBC világpályázatán 2002-ben az „Év Fiatal Természetfotósa-díjjal” jutalmazzák munkáját, 2005-ben és 2007-ben elnyerte a legfelkészültebb 26 év alatti természetfotósnak járó Eric Hosking-díjat. Több ízben is megkapta az „Év ifjú természetfotósa”, majd amikor „kiöregedett” ebből a kategóriából, a naturArt pályázatán 2006-ban elnyerte az „Év természetfotósa” fődíjat. Képei alapján 2005-ben Európában az „Év madárfotósának” választották. Még mindig a legifjabb tagja a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt) és a Magyar Fotóművészek Szövetségének is.

 

A koncerten fellép:
Lajkó Félix – hegedű, citera
Máté Bence - fotó

 

További info itt.

 

Jegyek itt.

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat