2018.01.31. 6.30 PM Fonó’s Wednesday Dance House – Traditional band from Mócs/Mociu (Transylvania)

2018.01.31. 18:30 Fonó Szerda táncház - Új táncanyag: Széki táncok, Utolsó Óra Gála: Mocsi zenekarral

A hagyományos szerdai táncház, mulassatok velünk!


Fonó Szerda táncház. Táncanyag: Széki táncok.

Tanít: Fitos Dezső és Kocsis Enikő,Kezdőknél Hajdú Flórián és Tóth Melánia

Muzsikál: Ádám István Emlékzenekar

 

PROGRAM:

18.30-20.00 Táncoktatás két csoportban (kezdő és haladó)

20.30 Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány karácsonyi szeretetakciójának bemutatása vetítéssel egybekötve

21.00 Utolsó Óra 20 Gála: Mocsi Zenekar

22.00 Táncház az Ádám István Emlékzenekarral

 

A „szerdai Fonótáncház”, mindenkori elnevezésétől függetlenül fogalommá nemesedett.
Ezt a hírnevet elsősorban azzal érdemelte ki, hogy a program egyik legfontosabb hitvallása a folyamatos kapcsolattartás a táncházasok és az adatközlők, népi hagyományőrzők között. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizennyolc évben a föllelhető énekes-táncos-zenészek közül mindenki megfordult a Fonóban a Rábaköztől Moldváig.
 

Az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hosszú évek óta támogatja az erdélyi szórványban élő magyarságot. Legutóbbi akciójuk a karácsonyi Angyalok a Mezőségen volt, amikor 50 apró mezőségi falu és tanya nehéz sorsú magyar családjait keresték fel ajándékcsomagjaikkal. Jótékonysági akcióik alkalmával évente többször keresnek fel több tucat erdélyi gyermekotthont, szórványkollégiumot és napközit. Január 31-én 20.30-tól karácsonyi szeretetakciójukról és az alapítvány tevékenységéről fognak mesélni egy vetítéssel egybekötött előadáson.


21:00 Utolsó Óra 20 Gála: Mocsi Zenekar


A belső-mezőségi Mocs a Kolozsvár-Szászrégen útvonal mentén fekszik, Kolozsvártól mintegy 40 km-re keletre. Ez a falu is remek muzsikusokkal büszkélkedhet, de a szomszédos Magyarszovát, Mezőkeszü vagy Magyarpalatka gazdag hangszeres muzsikája többnyire elvonta a népzenegyűjtők figyelmét a mocsi cigányzenészekről. Emiatt az Utolsó Óra 20 évvel ezelőtti gyűjtésein sem szerepeltek. A Fonóba most érkező mocsi zenészek egy részével 2004 októberében a Hagyományok Házában Pávai István készített zenei és táncos videofelvételeket, melyek a Folklór Adatbázisunkban megtekinthetőek.
Muzsikájuk, játékstílusuk, repertoárjuk ismerősen csenghet a belső-mezőségi vonószenét kedvelő füleknek, azzal a különbséggel, hogy a mocsi zenészek többnyire a kistáj román lakosságának muzsikáltak. Ettől persze még repertoárjukban sok magyar eredetű dallam található, amiket a románok is előszeretettel használnak és magukénak éreznek. Mai napig aktív muzsikusként a páros táncok – mint a de-a lungu, a cigánytánc, a sűrű csárdás vagy a târnaveana – valamint a férfitáncok dallamai mellett a román lakodalmi szokásanyagot és a különböző keserveseket is jól ismerik. A hegedűsök hangszíne, vonókezelése, díszítésmódja éppúgy hasonlít a palatkai zenészekéhez, mint a háromhúros kontrások ritmusai és dúros kísérete, vagy a bőgős ritmusos basszushangjai. Talán éppen ezért lesz izgalmas, hogy a palatkaiaktól megismert repertoár hogyan szól egy szomszédos falu zenészeinek a kezén.
A Fonóba most érkező csapat: Ţuli Carol (Culi Károly) balkezes prímás, aki Magyarszováton született 1960-ban. Brácsán a szintén 1960-as születésű Covaci Babuţ (Kovács Babuc) játszik, míg a bőgős az 1947-ben Kendilónán született, de Válaszúton élő Bodocean Dionisie (Bodocsán Dénes) lesz. A gyűjtést és az esti bemutatkozó műsort dr. Pávai István vezeti.  (Árendás Péter)
 

 Jegyár: 1000.-Ft
 

Online jegyvásárlás itt

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat