2017.11.11. 9,30PM Borbély Műhely feat. Lew Tabackin - helyszín: Nagyterem

2017.11.11. 21,30 Borbély Műhely feat. Lew Tabackin - helyszín: Nagyterem

„Borbély muzsikája a magyarok, szerbek, tótok, svábok, zsidók és cigányok alkotta pomázi olvasztótégelyből indul ki, s innen tágítja a határokat"


 

 

 

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató
Tálas Áron – zongora
Horváth Balázs – bőgő
Baló István – dob
vendég:
Lew Tabackin – szaxofon, fuvola
 

A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel.
Hazai és európai koncertjeik mellett kétszer is nagy sikerrel szerepeltek Mexikóban. 2004-ben eMeRTon díjat kaptak „Az év jazz együttese“-ként. Első albumuk (Meselia Hill) a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazzlemeze“ díjat, következő, Hommage á Kodály című albumuk szintén pozitív fogadtatásra talált mind a szakma, mind a közönség részéről. Harmadik lemezükön (Hungarian Jazz Rhapsody, 2014) magyar jazz- és slágerszerzők darabjait dolgozták fel. Az elmúlt évben jelent meg legújabb kiadványuk – a szintén Gramofon-díjat elnyert „Gyere hozzám estére“ – a BMC gondozásában, csakúgy mint az előző három.

Lew Tabackin

A philadelphiai születésű tenorszaxofonos fiatalkorában Tal Farlow, Cab Calloway és Maynard Ferguson zenekaraiban játszott. Az 1960-as évek óta vezeti együtteseit és ad ki lemezeket saját neve alatt, amelyeken olyan muzsikusok játszanak, mint Billy Higgins, Charlie Haden, Joey Baron, Hank Jones, Dave Holland és Victor Lewis. Feleségével, a zongorista Toshiko Akiyoshival közösen vezetett big bandjük hosszú ideig meghatározta a nagyzenekari jazz modern hangzását.
Míg a fuvolán éterien absztrakt futamai ázsiai hatásokat is mutatnak, szaxofonozása szélesen hömpölyög, kirobbanóan dinamikus és ízes, olykor a legendás Ben Webstert vagy Coleman Hawkinst, máskor pedig Sonny Rollinst idézi. Tabackin személye különösen fontos a magyar jazz szempontjából is, hisz a '60-as évek végén Zoller Attila amerikai zenekarának tagja volt, s ő szerepelt a világon először tárogatóval jazz lemezen!


Info:
http://mihalyborbely.hu
http://www.lewtabackin.com


Jegyár: elővételben 1500 Ft, koncert napján: 2000 Ft
(A jegyár mindkét (Borbély Műhely, Makám) szombati koncertre együtt értendő)


Online jegyvásárlás itt

 


 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat