2017.01.27. 6 PM Parodia-sacra

2017.01.27. 18.00 Parodia-sacra

A magyar népi színjátékok szimbolikája.


"Kedves táncos- és alkotó barátaim! És mindenki, aki a hagyományos műveltséggel foglalkozik, szívén viseli, vagy érdeklődik!
Egy nagyon fontos beszélgetésre szeretném felhívni a figyelmeteket. Közreműködik a balmazújvárosi Kadarcs Műhely, utána pedig táncház a Berka és a Naszály zenekarral. Gyertek minél többen!
A néptánc színpadi bemutatása látványosan keresi a helyét. Színház és néptánc nem mindig találják egymást elég kiegyensúlyozottan, ez az érzésünk a mai néptáncfeldolgozásokat nézve, egy-két alkotó néhány jól sikerült alkotásától eltekintve. Próbálkozni lehet és kell is, de miért van az, hogy a népszínmű és a revü irányába próbálkozik a legtöbb alkotó?
A Parodia Sacra elnevezésű beszélgetés vitaindító kezdeményezés is akar lenni, amelynek elindítói a magyar népi színjátékok alapos elemzése mentén a néptánchoz szervesebben kapcsolódó esztétikát körvanalaznak."
- Berecz István.


Paródia sacra, avagy a népi színjátékok szimbolikája.


A kereszténység humortalan vallás – állítják az értelmiségi elit bizonyos hangadói. A népi műveltség élő közegében végzett kutatásaink ennek az ellenkezőjét bizonyítják: színjátszó hagyományunkban a szent titkokat legtöbbször komikus formában is kibeszélik a játszók.
Előadássorozatunkban e fonák nyelvezet jórészt még ismeretlen kódjait szeretnénk megfejteni. Első alkalommal a téli ünnepkör nevezetes rítusai, a betlehemezés, a regölés és a farsangi alakoskodás jelképrendszere kerül terítékre.

A vetített képekkel szemléltetett hármas beszélgetés résztvevői: Tömöry Márta és Szász Zsolt, a Nemzetközi Betlehemes Találkozó főmunkatársai és Juhász Kristóf, a Magyar Idők kulturális rovatának publicistája.

Az esten balmazújvárosi hagyományőrzők a farsangi álesküvő szokását mutatják be. Rendezvényünkre mindenek előtt azokat várjuk, akik aktívan művelik a népművészet valamelyik ágát.

 

Belépő: 500.-Ft

Online jegyvásárlás itt.

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat