2017.01.22. starts at 4pm - Hungarian Culture Day

2017.01.22. 16.00 -tól A Magyar Kultúra Napja - Gyimesi zenészek, táncosok előadása

A Magyar Kultúra Napja


A Magyar Kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A Fonóban táncoktatással és a gyimesi vendégekkel ünnepeljük meg ezt a jeles napot. 

Program: 

16:00 tánctanítás- André Csaba és párja

18:00 A Tatros-völgy kincsei – A gyimesfelsőloki Kesice táncegyüttes, valamint fiatal gyimesi hagyományörzők, valamint Vitos Eta, Antal András előadása.

19.30 Gyimesi táncház- vezeti Sára Ferenc


Gyimes egyedülállóan szép rétegét adja népi kultúránknak. Régies dallamvilága, hangszerelése, archaikussága messze kiemeli őt az idegen hatásoknak jobban kitett egyéb tájegységek közül. A gyimesi tánc és muzsika megigéz. A gardon monotonitása, a hegedű virtuózan intenzív játéka, a ropogtatások vérbősége, a sirülések szédületes hömpölygése, a hófehér viselet adta méltóság, a karincák kecsessége, a lassú magyarosok szívszaggató asszimetriája, a keservesek életeket megéneklő fájdalma olyan mély zamata ennek a kultúrának, hogy az ember beleszédül. De ez a beleszédülés jó.

Vendégeink a Fölszállott a páva c. tehetségkutató műsor első gyerek évadának gyimesfelsőloki táncegyüttese, a Kesice, valamint gyimesi fiatal hagyományörző táncosok. A Kesice táncosai egyszerre gyermekien elbűvölők, és a táncuk szinte felnőttesen érett. Látszik, hogy olyan világból jönnek még, ahol a munka végét két kézzel kell megfogni, s erre korán kell ránevelődni. Repertoárjukon gyimesi hagyományos népi játékok is megtalálhatóak a gyimesi táncok mellett.

Kísérnek Zerkula János gyimesközéploki prímás tanítványai: Vitos Eta, Antal András.
Hagyományörző vendégeink: Tankó Eszter, gyimesi énekes és Tankó Dezső, furulyás. 

Belépő: 1000.-Ft

Online jegyvásárlás itt

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat