2016.12.10. 15.00 - Építészbiológia nap - Meghívó nyilvános könyvbemutatóra

2016.12.10. 15.00 - Építészbiológia nap - Meghívó nyilvános könyvbemutatóra

Építészbiológia nap


Délutáni programok: nyilvános könyvbemutató, koncert, borkóstoló.
 

Nemes Levente Trapéz és Korlát című albumának és Somlósi Lajos Erdő mint eredő és fafaggatás című könyvének lemez és könyvbemutatójára december 10-én 15 órától a Fonó Budai Zeneházban.

A két új művet bemutatják a szerzők és Burger Anikó.

A könyv megjelenését támogatók és előfizetők bizalmát és türelmét is köszönjük és várunk minden érdeklődőt.

Valamint kérjük, hogy a bemutatón személyesen vagy megbízott barátaik által vegyék át könyveiket.
Köszönettel Nemes Levente, Somlósi Lajos, a szervezők és a Budai Fonó Zeneház.

Nemes Levente: Trapéz és Korlát

Pilinszky János: Trapéz és korlát

 

Sötéten hátat forditasz,
kisikló homlokodra
a csillagöves éjszakát
kezem hiába fonja.
Nyakad köré ezüst pihék
szelíd pilléi gyűlnek,
bizalmasan belém tapadsz,
nevetsz, - vadúl megütlek!
 

Sugárzó párkányon futunk,
elgáncsolom a lábad,
fölugrasz és szemembe kapsz,
sebezhetetlen állat!
Elszűkül arcod, hátra buksz,
vadul zuhanni kezdesz,
az éjszaka trapézain
röpűlsz tovább, emelkedsz
 

a rebbenő való fölé!
Kegyetlen, néma torna,
mégcsak nem is kiálthatok,
követlek szívdobogva,
merészen ellököm magam,
megkaplak és ledoblak,
elterülünk hálóiban
a rengő csillagoknak!
 

Most kényszerítlek, válaszolj,
mióta tart e hajsza?
Megalvadt szememben az éj.
Ki kezdte és akarta?
Mi lesz velem, s mi lesz veled?
Vigasztalan szeretlek!
Ülünk az ég korlátain,
mint elitélt fegyencek.


Somlósi Lajos: Erdő mint eredő és fafaggatás

E L Ő S Z Ó G Y A N Á N T

K E D V E S O L V A S Ó ,

nem szakkönyvet tart a kezében az erdőről, azt meg sem kísérelhetném megírni, hanem az azok által meg sem érintett fehér foltokon óhajtok eszmegerjesztést adni az eszmélés reményében. Gondolatokat és megtapasztalásokból ismeretté vált tudást szeretnék megosztani, amelyeket, mihelyt alapjában megértettünk, azok java javunkra és minden élő javára válva, önmaguktól a legegyszerűbbé, a világ legtermészetesebb dolgává válnak a jelenlévő jel-én, a törekvő s útkereső ember számára.

Ha a természettörvények megismerésének igyekezete – ahol a saját benső tükrünket látjuk – nem hoz változást az életvitelünkben, akkor az teljesen fölösleges, ha az életvitel gyakorlatát pedig nem kíséri szellemiség, az meg életveszélyes. Olvasás közben a kartézista gondolkodás számára is elfogadható tények és sokak számára még a mesék világába száműzött ténylegességek közt fogunk járni. Aztán a mesevilágból egyszer csak egy mesés világban és csodák közt találjuk magunkat, amelyekről a legtöbb ember még tudni véli, hogy azok nincsenek. Aki ezt nem képes elfogadni, az úgynevezett tudományos vagy felekezeti tan- és hittételek vezérléséhez ragaszkodva, gondolkodás nélkül elutasítva, az dobja el ezt a könyvet, elveszít némi pénzt, de nyerni vélhet egy kis időt.

A kartézista tudomány vagy a hitrendszerek vakságába tévedő ember még ezek töklámpásaival is az erdő világában el fog tévedni, elfogja a farkasvakság, számára az erdő nem nyílik meg. Ők nem látják a fáktól az erdőt. Ellenben, aki képes kitárulkozni és befogadóvá válni a természet rendje és a kozmikus törvények előtt, az a személyes megtapasztalás belső biztonságából a bizonyosság adta örömérzet tevékeny derűjével élheti a világát. A természet, amely ez idáig elzárkózott tőle, ezután a legmeghittebb titkait árulja el, majd saját életörömünk fogja tükrözni, ha jól tesszük a dolgunkat.

Tudva azt, hogy az ember itt a Földön még soha nem kapott olyan feladatot, amely meghaladná képességeit, könyv nélküli tudással és szerető alázattal lépjünk be az erdőbe. A kerek erdő négy sarkából a szélrózsa keletnek néző csücskét hívtuk mi magyarok első-zugnak vagy szent saroknak. A szélrózsa minden égtáját körbe forogva az örömérzet is keletnek fordulva a legerősebb, főleg a Kikelet és a Földanya havában a napfelkeltéjén, amikor igazán keleten kél a Nap, a napfelkelte és a Kelet iránya s lángszelleme megegyezik. Ez maga a KÖRÜLTÁJ.


Gyermekeimnek, Somlósi Blankának, Somlósi Mihálynak és minden magyar testvéremnek.
B E F E J E Z Ő

A valahai természetes erdőben három rétegződésű térfogás emelkedett. Magas, közepes és alacsony növekedésű fákból. Ez az erdő megtartja a vizet, soha nem ég le, megállítja a tüzet és az árvizeket. Az erdő állatvilágának is ez a három rétegződés kell. A mesterséges ültetvény erdők ezt nem tudják.
Az erdő eredeti szerkezete teljesen megegyezik a bélflóránk felépítésével, a belső erdőnkkel. Bélrendszerünk és az erdő adta televényföld flórái és faunái nagyon közeli világ. Ahogy pusztul a külső erdő, úgy pusztul a belső erdőnk is. A belek mikrokozmosza fraktális erdő, ahogy írtjuk az erdőt, úgy válik a mi bélfóránk is sivataggá, végtelen számú betegség forrásává. Nagyon fontos fajokat veszítünk el a világunkból, kívül belül.

Az emésztőrendszer a zsigeri agy elsivatagosodásával megszűnik a mellkas világossága és vidámsága, aztán megjelennek a borúlátó, az élettől elrugaszkodott, az élettelen és életellenes gondolatok. Tudatosítanunk kéne, hogy Közép-Európa és benne mi is, eredendően erdei környezetbe illeszkedünk bele. A természet elleni bűn bűnhődése a pusztulat. A táj elmerevedik és sorvad mindenütt, ahol ékességeitől megfosztjuk. Új egyensúly csak tiszteletből születhet.

Egyensúly, az életelény harmóniája nem a szeretetből, hanem a tiszteletből ered. Az élethez a tisztelet, az élet minőségéhez a szeretet van hozzárendelve. A nem beavatkozás és az avatott beavatkozás művészetéhez is a tisztelet kell. Földanyánk természetes rezgésállapotához is (Schumann-rezonancia vagy a terahertz 7-8 hertzes rezgésének megélhetőségéhez), a felegyenesedéshez, három térsűrűségű erdő kell.

A mindenség éltető makrokozmikus sugárzásához befogadó kell, és az első befogadó az erdő. Végtelen áldás, amit az erdő egy országnak, tájnak, tájtemplomainak és népnek jelent, ha tiszteli, óvja és gondozza. Egyetlen feladatunk van: megőrizni az élet láncát, s ez az erdő és a bélflóránk belső erdejének felépítésével kezdődik. Visszatérés az erdő bölcselő tudományához. Az erdő eredőjéből fakadó gondolkodás 2016 őszén a jelen könyv.
 

Az év végi szakrális geometria kurzusra és szilveszteri mulatságra Róka Szabolccsal a lemondások miatt szabadultak fel helyek, így korlátozott létszámban, de várjuk a jelentkezőket.

Köszönettel,
Somlósi Lajos
 

 

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat