2016.06.04. 8 PM Babel Sound nights: Oi Dipnoi (IT), Nakaira (ITA)

2016.06.04. 20:00 Babel Sound estek: Oi Dipnoi (IT), Nakaira (ITA)

Két remek olasz zenekar a Fonóban!


 

Az első 50 érkezőt egy pohárka házipálinkával várjuk!

 

Oi Dipnoi (ITA)

 

A Dipnoik (tüdőshalak) élő kövületek, a halak egy prehistorikus korból fennmaradt csoportjába tartoznak, melyeknek kezdetleges tüdejük van: szárazság idején alkalmazkodnak a környezetükhöz és apró, nedves üregekben húzzák meg magukat, közben a légkör oxigénjét használják.

Az Oi Dipnoi trió költészete hagyomány és újítások találkozásából született: a kettő párbeszéde folyamatosan gazdagítja mindkettőt, Szicília zenei kultúrája új értéket nyer benne. Ez az örökség a sok hangszeren játszó Valerio Carionének köszönhető, aki összegyűjtötte a régió dallamait. E tradíció főszereplői a pásztorok, földművesek, kocsisok – egy olyan világ, melyet Szicília híres tizenkilencedik századi, huszadik század eleji híres írói alaposan feltérképeztek. Ebből született ez az eredeti repertoár, melynek témáit a tangóharmonika fejti ki elektromos ütőhangszerek vagy nagybőgő kíséretében. Az eredmény egy új, egyéni hangzás, a jazz és a progresszív hagyományos népi zene elbűvölő és könnyed keveréke. 2015-ben megjelent első albumukon vendégművészként közreműködik Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka zenekarból.

Valerio Cairone – harmonika, duda, kasztanyetta, ének
Marco Carnemolla – nagybőbő, érintő nélküli gitár, ének
Mario Gulisano – bodhrán, cajón, dumbek, darbuka, rig, tamburin, doromb, kasztanyetta, ének

 

 

Nakaira (ITA)


A Nakaira Szicíliából származó világzenei együttes. Dalaik nagy része európai, főként görög, balkáni és kelta gyökerűek, és a mediterrán hatások dominálnak bennük.

Hagyományos népzenei repertoárjukat szicíliai nyelvjárásban és görög nyelven adják elő. Az együttes nevét egy ősi közel-keleti ütős hangszer, alakjában az indiai tablahoz hasonló nakaira ihlette. A hivatalosan 1999-ben alakult együttes, nevének keleti eredete ellenére művészi céljának eredetileg a kelta és ír népzene megőrzését és Szicíliában való népszerűsítését tekintette. Első lemezük (Musiche a danzare tra oriente e occidente) 2000-ben jelent meg, ezt követte második albumuk (Onde sonore dal Mediterraneo) öt évvel később.

Előadásuk olyan, mint egy utazás a földközi-tenger térsége mentén, a különböző népi és modern zenei eszközök kombinációjával (mint a görög és ír buzuki, hegedű, duda, saz, oud, harmonika) bemutatja a görög és szicíliai zenei hagyományok közös hatását. Sokszínű és élénk zenei felfedezőútjaik az élő zenei hagyománnyal folytatott kreatív és kísérleti párbeszédre reflektálva tárja elénk a mediterráneum zenei térképét. Ezt erősíti az is, hogy a zenészek görög és olasz származásúak.

A zenekar tagjai:
Franco Barbanera - síp, dudák, furulya, ney, kaval, klarinét
Nektarios Galanis - görög buzuki, hegedű, oud, ének
Angelo Liotta - ír buzuki, bodhràn, ének
Francesco Emanuele - görög buzuki, gitár
Marco Carnemolla - bőgő, ének
Mario Gulisano - cajon, keretes dob (pandero), darbuka, csörgődob, cintányér, ének

 

 További infók a Babel Sound estekről itt!

 

 
 

 

 

Jegyár: 1000 Ft

Jegyek kaphatók itt!

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat