2016.06.01. 6.30 PM Wednesday Dance House

2016.06.01. 18:30 Fonó Szerda táncház: magyarpalatkai táncanyag

A város mára már kultikussá vált táncháza szerdánként a Fonóban


 

Magyarpalatkai táncok


Tanárok:  
haladóknál: Fitos Dezső és Kocsis Enikő
kezdőknél: Busai Norbert és Busai Zsuzsanna
Muzsikál: Koncz Gergő és barátai.
Éneket tanít: 

 

 

A belső-mezőségi falu, Magyarpalatka Tag-dűlőjében gazdag kincsekkel rakott gót temetőt tártak fel. Palatka nevét mégsem az évezredek homályából előcsillanó edényekről ismeri a nagyvilág, hanem a palatkai muzsikáról, annak elsőre magával sodró erejéről. Ahol a bőgő még inkább ritmushangszer, mint dallam-, és az egyhúros bőgő is bőgő, valamint a két kontra egymást kiegészítő játéka teszi egyedi hangzásúvá ezt a muzsikát. Nagy muzsikus dinasztiákat hallhatunk a gyűjtéseken: a Mácsingók, Radákok, és Kodobák leszármazottainak muzsikájának mai napig örülhetünk. Az utolsó utáni órában, hogy ez a zene még él- ritka nagy kincs. De az eredeti tánc- és muzsikaalkalmak megszűntek, ahogy a mezőségi magyarság is rohamosan fogy. Ne hagyjuk az enyészetnek ezt a ritka kincset!


Akik a táncot tanítják: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, mind-mind megszállottjai és kiváló ismerői a palatkai táncnak, ahogyan a kurzus kísérő muzsikusai is a zenének: ki ne ismerné a Kodoba Florin-hasonmás Kalász Mátét, vagy Koncz Gergelyt, vagy a kiváló kontrás apa-fia párost, "nagy Pumát", "kis Pumát"?!
A táncház egyik kedvenc táncrendje, de elkopnak a finomságok, marad csak az átvető, az eldobás, meg egy-két csapás. Jó lesz ismét a finomságokat elővenni, szép heteknek nézünk elébe! 

 

A „szerdai Fonótáncház”, mindenkori elnevezésétől függetlenül fogalommá nemesedett.
Ezt a hírnevet elsősorban azzal érdemelte ki, hogy a program egyik legfontosabb hitvallása a folyamatos kapcsolattartás a táncházasok és az adatközlők, népi hagyományőrzők között. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizennyolc évben a föllelhető énekes-táncos-zenészek közül mindenki megfordult a Fonóban a Rábaköztől Moldváig. 


Jegyár: 1000 Ft
20.00 óra után 500 Ft

 


Jegyek kaphatók itt!

Köszönjük, ha a támogatói jegy megvásárlásával segíted munkánkat!
A támogatói jegy ára: 4000 Ft
Minden támogatónknak 10%-os kedvezménykupont adunk a Fonó webboltjába.

 

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat