2015.11.02. 7,30 PM Józsefvárosi Galéria: Náisz! Köszönjük!

2015.11.02. 19,30 Józsefvárosi Galéria: Náisz! Köszönjük!

Cigány szólista vendégek és a Hungarian FolkEmbassy koncertje 2015. november 2-án 19.30-kor a Józsefvárosi Galériában


A Hungarian FolkEmbassy, a Józsefvárosi Galéria és az Írott Szó Alapítvány közös szervezésű koncertje.

A cigányság a világszínvonalú magyar zene összes műfajában meghatározó szerepet tölt be évszázadok óta. Talán a leglátványosabban a vonós magyar népzene hordozza magán a cigány muzsikusok zsenialitásának kézjegyét. Egy-egy elzárt vidéktől eltekintve Rábaköztől Gyimesig mindenhol a Kárpát-medencében ők őrizték, adták tovább és újították meg a dallamainkat. A keresztelőinken, esküvőinken, temetéseinken, örömünkben-bánatunkban évszázadokon át az ő zenéjük kötötte össze a halandó embert a mindenséggel.

Az autentikus magyar népzene Európa-szerte való képviseletét célul tűző Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség tagjaiként szeretnénk ezzel a koncerttel hangsúlyozni, hogy ez a zenei kincs nem létezne a cigányság nélkül. Olyan szólista barátainkat látunk vendégül, akik különböző arcait mutatják meg muzsikánknak. Büszkék vagyunk arra, hogy elfogadták a meghívásunkat! A koncerten nemcsak lekísérjük őket, hanem röviden el is beszélgetünk velük arról, hogyan lettek muzsikusok, melyek a legszebb és legnehezebb zenei élményeik, és hogyan látják a magyar zene jövőjét.


Vendégeink:
- Lakatos Mónika (Budapest-ének) és Rostás Mihály (Nagyecsed-ének, gitár) – autentikus oláh-cigány hallgató Budapestről és pergető Nagyecsedről

- Csányi Sándor (Szászcsávás, hegedű) – szászcsávási keserves, csárdás, szökő

- Csukrulya József (Marosvásárhely, cimbalom) – magyarpéterlaki cimbalom muzsika

- Lakatos Miklós (Budapest, hegedű) – magyar nóták

- Urszui Kálmán (Kolozsvár, hegedű, harmonika, brácsák) – mezőségi cigány, román, magyar dallamok

Közreműködik Tallián Mariann színművész; Kísér a Hungarian FolkEmbassy


A belépő ára 1000 Ft


Ingyenjegyek és szakmai jegyek igényelhetők a folkembassy@folkembassy.hu címen.

 

Szervezők: 

Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség (www.folkembasy.hu);
Józsefvárosi Galéria;
Írott Szó Alapítvány,
Magyar Írószövetség

Partnereink: Fonó Budai Zeneház

Támogató: NKA
 


Lakatos Mónika a Romengo zenekarral bejárta Európa több mint 20 országát, mindkét lemeze első tízben volt az Európai Világzenei Ranglistán, 2014 decemberében „Nemzetiségekért” díjban részesült.

Csurkulya József egyszerre adatközlő és revival zenész. Sokat muzsikált a magyarpéterlaki prímással, Csiszár Aladárral, a táncházmozgalom első évtizedeinek meghatározó táncházi cimbalmosa.
Lakatos Miklós az egyik leghíresebb prímás, a Márványmenyasszony étterem zenekarának vezetője, bejárta a világot, érdekesség, hogy például John Travolta esküvőjén muzsikált, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje.
Urszui Kálmán jelen volt az első kolozsvári táncházakban, azóta az egyik legjobban foglalkoztatott helyi zenész, számos hangszeren játszik, hangszerel magyar és román nótát.
Csányi Sándor a szászcsávási zenekar egyik hegedűse, a budapesti és kolozsvári táncházak állandó „sztárvendége”.

A Cseh Tamás Program kiválasztott Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetséget két Junior Prima díjas hegedűs vezeti, a zenekar szabadegyetemmel egybekötött állandó táncházat tart négy éve a Téli Kertem Kávézóban, az utóbbi évben turnéztak Észtországban, Olaszországban, Lengyelországban, decemberben mutatják be a Gryllus kiadó gondozásában megjelenő Felsütött a nap az égre című népzenei karaoke DVD kiadványt.

A FolkEmbassy tagjai (Hegedűs Luca – cimbalom, Soós András – hegedű, Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű, Orsós Tamás – brácsák, Király Tamás – nagybőgő). 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat