2015.06.12. 2 PM BUDAPEST FOLK FEST: Lajkó Félix, Balázs János, Ferenczi György & Rackajam

2015.06.12. 14:00 BUDAPEST FOLK FEST - Nagytétényi Borbál - Lajkó Félix, Balázs János, Ferenczi György és a Rackajam (Helyszín: Nagytétényi Kastélymúzeum)

Helyszín a Nagytétényi Kastélymúzeum!!!


 

PROGRAMOK:

A Budapest Folk Fest folkszínpada a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 10. Találkozóján.

15.00 Van benne muzsika – népzenész borverseny, muzsikál: Pálházi Bence és bandája
18.00 ünnepélyes eredményhirdetés – népzenész bor átadás
17.00-18.00 Makám
18.30-19.00 Lajkó Félix szóló koncert
19.30-20.30 Balázs János szóló, majd Lajkó Félixszel duó koncert
21.00-22.30 Ferenczi György és a Rackajam

 

 

A borászok listája a www.karpatmedencei.hu oldalon elérhető!

 

 

Jegyárak:
május 31-ig: 4500 Ft,
június 1 és 11 között: 5000 Ft
az esemény napján és a helyszínen: 5500 Ft
(A belépőjegy egy kóstolópoharat, sétáló borkóstolót (korlátlan) és egy múzeumi belépőt is tartalmaz)
Jegyek kaphatók itt!
15.00 Van benne muzsika – népzenész borverseny, muzsikál: Pálházi Bence és bandája

Borverseny - A Budapest Folk Fest, Van benne muzsika! napján a közreműködő művészek megválasztották az Év népzenész borát. A nyertes tétel hamarosan állandó kínálatban kapható lesz a Fonó Folkkocsmájában.

A Fonó 2013-ban a kezdeményezéssel azt a hagyományt élesztette újjá, amikor a boros gazdák és a zenészek közös mulatságaik alatt a muzsikát keresték a borokban. Tud-e az a bor énekelni, hegedülni, táncolni, vagy sem, s ugyanilyen késztetésekre sarkallja-e az embereket, akik kóstolják.

 

17.00-08.00  Makám

A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése. A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgard kelet-közép- európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei, később az afro-amerikai zene, a jazz elemei is ötvöződtek a Makám hangzásvilágába.
 


18.00 Ünnepélyes eredményhirdetés – Népzenész bor átadás


18.30-19.00 Lajkó Félix szóló koncert

Lajkó Félix mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, közvetítőként használva hangszereit önmaga és a külvilág között. Mindegy, mihez nyúl, kikkel lép színpadra: a végeredmény mindig kristálytiszta, valamilyen ismeretlenül mély forrásból táplálkozó, ösztönös, zsigeri lélek-zene egyveleg. A hegedűs zenei világa önálló műfajt teremt, amelyet különleges érzékenységgel és érzékkel vegyít gyakorlatilag bármilyen, hozzá hasonlóan igényes zenei együttállással. 


19.30-20.30 Balázs János szóló, majd Lajkó Félixszel duó koncert

A két művészt jól ismeri a közönség, mindketten a saját stílusukban kimagasló eredményeket értek már el. Lajkó Félix hegedűművész a világzene-népzene, míg Balázs János zongoraművész a klasszikus zenével lopta be magát a publikum szívébe.
De mit idéz elő kéterős egyéniségű zenész közös játéka? A zenei határok eltűnését, ahol nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok, csak a lélek muzsikál, abban a percben, amikor megtörténik a csoda, az improvizálás. Kalandozások és kitérők persze akadnak majd bőven, így felismerhető lesz egy-két Bartók-, Ravel-, Berg-, vagy éppen Lajkó-frázis, de mindez egy olyan zenei környezetben ahol a döntő szerep a pillanatnyi, spontán érzések megnyilvánulása, kifejezése, melyhez elengedhetetlen a közös zenei elképzelés és egymás zenei gondolatának kitalálása, ami mindig mást idéz elő. Olykor zilált, vagy éppen merengő-álmodozó, dallamos, vagy éppen ritmusos, netán balkáni hangzásvilágú.

 

 


21.00-22.30 Ferenczi György és a Rackajam

Ferenczi György a magyar könnyűzene egyik legszínesebb egyénisége rendszeres vendége a Fonónak. Játéka több mint kétszázhetven lemezen hallható, és ebből húszat ő maga jegyez. A világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett zenész, a Rackajam együttessel 2005-től közösen játszik fúziós zenét, amiben a country, a blues, funky, a hip-hop, a rock ’n’ roll mellett fontos szerepet tölt be a magyar népzene és világzene. Akusztikus hangszereken adják elő a blues klasszikusokat, valamint saját hangszerelésű dalaikat, és számos esetben magyar költők – Petőfi, Weöres, Gérecz Attila – verseit választják dalszövegül, hogy ezzel is népszerűsítsék a magyar irodalmat.

A formációban Ferenczi György (ének, szájharmonika, hegedű) mellett Apáti Ádám (ének, basszusgitár, tangóharmonika), Bizják Gábor (ének, kürt), Jankó Miklós (ének, cajon) és Pintér Zsolt (ének, mandolin) szerepel. A Rackajam eddigi lemezei: Csárdafunk (2005), Petőfi (2006), Milyen lárma?! (2007), A Herfli Davidson és a Rackajam közös koncertje (2009), A rackák világa (2010), Gérecz Attila megzenésített versei (2012).

 

Ferenczi György és a Rackajam

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat