2015.06.04. 8 PM Hinoki-ya (J), Cimbaliband

2015.06.04. 20:00 Hinoki-ya (J), Cimbaliband lemezbemutató koncert

A Japán Alapítvány és a Fonó közös szervezésében.


 

 

A Japán Alapítvány támogatásával egy különleges japán-magyar produkció áll színpadra a Fonóban június 4-én. Japán egyik első számú világzenei együttese, számos fesztivál visszatérő, rendszeres vendége, a Hinoki-ya játszik egy este a magyar világzenei szcéna egyik legkedveltebb bulizenekarával, a Cimbalibanddel, akik Moldva c. új lemezüket mutatják be. A két koncertet természetesen közös muzsikálás is követi majd, hiszen a Cimbaliband és a Hinoki-ya 2012-ben egy japán meghívás alkalmával már több ízben játszott együtt, így felléptek a World Music and Dance Fesztiválon is Japánban, ahol óriási sikert arattak. A közös muzsikából most is ízelítőt kaphatunk.

 

 

20:00 Hinoki-ya -A japán fesztviálzenekar-

Az 1998-ban, a japán Hokkaidó szigetén alapult együttes fesztiválhangulatú hagyományos lokális és világzenei dallamokat ötvöző zenéje a fiatal és az idősebb generációt egyaránt bűvkörébe ejti!
Igazi utazó zenekarként a japán szigeteken kívül a világ számos országát megjárt együttes dinamikus fúziós világzenei hangzásvilágával kulturális utazásra invitálja a hallgatóságot. Az oldalfurulya lüktetése, a dobok energikus vibrálása, a gitár és a harmónika fülbemászó melódiája gondoskodik a japán fesztiválhangulat megteremtéséért.

 

 

 

 

 

 

21:00 Cimbaliband: a Moldva c. lemez bemutató koncertje

"Természetes zenélési vágy a motorja,
valamiért itt szinte állandó buli van
és kicsattanó energia, amit kérdezés nélkül
meg is lovagolnak."

- RÁCZ MIHÁLY - LANGOLOGITAROK.BLOG.H

 

A Cimbaliband eddigi zenei irányzatában mindig nagyon fontos szerepet játszott a népzenei gyökerek megismerése. Unger Balázs a banda vezetője 7 éves kora óta foglalkozik autentikus magyar népzenével, a balkán szerteágazó dallamvilágával, ezekből is legfőképpen azzal a területtel ahol a cimbalom is szerepet kapott a folklórban. Balázs útját a balkán zenéhez a moldvai csángó muzsika nyitotta meg először. 1996-től rendszeres vendégzenésze volt a budapesti moldvai csángó táncházaknak. Nagy Bercel invitálta először a Zurgó zenekar koncertjeire, táncházaira, majd játszott a Tatros együttesekben, és tagja volta a Palya Bea és Bolya Mátyás nevével fémjelzett Kárpátia zenekarnak is. Eltökélt szándéka volt, hogy felkeresi a moldvában élő cimbalmosokat, és elsajátítja speciális játékukat. 1997-ben felkerekededett friss jogosítványával, és első autójával egy szürke Trabant kombival, hogy fölfedezze a moldvai cimbalmosok világát. Segítségére volt gyüjtőútjain Benchea Grátzy, a Tatros zenekar akkori dobosa, aki maga is moldvai csángó származású, valamint a Rekecsini hegedűs Mandache Aurél. Aurél segítségével jutottak el többek között Ion Spiridon radojéi idős cimbalmoshoz, Antim Ioanhoz, és az folklór-expedíció megkoronázásaként Temeliára, ahol az öreg Cosma Piticu és annak egész családja cimbalmozott, kis és nagycimbalmon egyaránt. Ennek a gyűjtőútnak hatására készült el a Cimbaliband - Moldva című lemeze, mellyel az együttes visszatér a gyökerekhez, és autentikus moldvai zenét játszanak, nem a szokásos hangszerelésben! A lemez mindegyben köszönet és tisztelgés a moldvai csángók előtt, hogy sokszor a nagyon nehéz körülmények ellenére is, megőrizték az utókornak gyönyörű népzenéjüket

 

Cimbaliband

 

 

Jegyár: 1000 Ft

Jegyek kaphatók itt!

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat