2015.04.23. 8 PM Musique de l Europe Festival: Csángálló, Canarro, Taraf de Akácfa, Gala Swing Quartett (FR)

2015.04.23. 20:00 Musique de l Europe Fesztivál: Csángálló, Canarro, Taraf de Akácfa, Gala Swing Quartett (FR)

Budapesten a Musique de l’Europe Festival turnéja, ahol egy estén találkozik a nyugat-európai manouche swing a délkelet-európai balkán tradicionális hangjaival! Négy zenekar Európa különböző tájairól, akikben egy dolog közös...


 

 Musique de l’Europe Festival Tour
Budapest 2015


The European Traditional Music Clash


Budapesten a Musique de l’Europe Festival turnéja, ahol egy estén találkozik a nyugat-európai manouche swing a délkelet-európai balkán tradicionális hangjaival! Négy zenekar Európa különböző tájairól, akikben egy dolog közös: a tradicionális cigányzene iránti szenvedély. Élvezd a lüktető ritmusok szabadságát táncos vendég művészekkel, és a húsz zenésszel, akik a fesztivál fináléjában egy világzenei utazásra röpítenek el virtuóz zenéjükkel!

 

Fellépők:
Taraf de Akácfa (Swe,Fr,Hun) - balkán, román népzene
Csángálló zenekar (Hun, Swe)- balkán, román népzene
Gala Swing Quartet (Fr) - manouche swing
Canarro (Hun) - manouche swing

 

 

Taraf de Akácfa (SWE, FR, HU) - balkán és erdélyi népzene

 

A Taraf de Akácfa, ez a minden értelemben ifjú együttes villámgyorsan tört be Budapest zenei szcénájára páratlanul vérpezsdítő muzsikájával, a balkáni és erdélyi népzenét saját szerzeményekkel elegyítő repertóriumával. A zenekar tagjai az idők folyamán beutazták azokat a vidékeket, ahonnan zenéjük eredeztethető, a műfaj legjobb mestereitől, nagy öregeitől, híres muzsikusoktól lesve el a szakma minden fortélyát. Mindez a tudás kiegészül azzal a zenei háttértapasztalattal, muzikális hagyománnyal, amelyet a különböző kultúrákból érkező bandatagok sajátjukként hoztak magukkal. A tradíció és innováció egyszerre tapasztalható meg zenéjükben, mely a szívszorítóan szép erdélyi népdaloktól kezdve az ádáz ritmusú bolgár dallamokig, a szerb kolóktól a vaskos macedón csocsekig, a táncosabb cifra, törökös darabokig sok mindent felölel – természetesen teret hagyva az improvizációnak is.

 

 

A zenekar tagjai: Johannes Olsson (harmonika), Valentin Desmarais (nagybőgő, szaxofon), Gárgyán Zoltán (klarinét, tárogató), Fatima Gózlan (ütőhangszerek, kaval).

 

 

Csángálló (HU, SWE ) - gyimesi, moldvai, erdélyi és Balkán népzene

 

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult olyan fiatal zenészekből, akiket a népzene szeretete, a közös muzsikálás öröme és a barátság kovácsolt össze.


Jelenlegi felállásukban 2014 óta játszanak, immár nemzetközivé téve az együttes összetételét. Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, melyre építkezvén folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait. Erdély páratlanul gazdag kincsestárából szívüknek egyaránt kedves Kalotaszeg, Mezőség vagy akár Székelyföld zenéje, melyeket egyedi hangszereléssel közelítenek meg, ezáltal is túllépve a fúvós és vonós zenekarok közti általános ellentéteken. Ezzel párhuzamosan nyitottak a Balkán titokzatos és izgalmas világa felé, s annak kulturális öröksége iránt. Legyen szó Románia, Bulgária, Macedónia, Török- vagy épp Örményország varázslatos muzsikájáról. A lényeg Egy. Zenéjükben főként eredetiségre és a fiatalos lendületből fakadó dinamikus játékmódra törekednek, rengeteg improvizációval fűszerezve.


“Hisszük, hogy a zene a közös nyelv az emberek között!
S azt is, hogy e rohanó világban még mindig, mindenkinek szüksége van táncra, éneklésre és mulatságra. Ezáltal a megújulásra, mely szépíti a lelket s szellemet egyaránt.”

 

tagok : Sára Csobán - Szaxofon
Bagi Bálint - Tárogató
Gárgyán Zoltán Tamás - Klarinét
Johannes Olsson - Harmonika
Bősze Tamás Jean-Pierre - Dob
Zimber Ferenc - Cimbalom

 

 

 

Gala Swing Quartet (FR) – Manouche swing

 

A Gala Swing Quartetet négy fiatal, Aix-en Provenceből származó zenész alkotja, akiknek a szenvedéyle a manouche swing. Alexis a szólógitáros autodidaktaként sajátította el a stílust, Alexander, az akusztikus basszusgitáros a neves Institut Musical de Formation Professionnel-en végzett, Gaspard, a hegedűs, aki a híres Didier Lockwood iskolájában tanulta meg a gipsy jazz minden csínját-bínját, Julian, alisas Gü pedig szintén önszorgalomból sajátította el a ritmusgitározás fortélyait.

 

Akár Aix-en-Provance utcáin botlunk beléjük, akár a helyi provanszi zenei élet bármely színterén találkozunk velük, egy biztos: mindig hallható lesz zenéjükben a saját kompozíciók zenei szabadsága, és a jazz sztenderdek sajátos újraértelmezése: egy csipetnyi Dr. Dre, egy cseppnyi funk, és egy kiskanálnyi groove, leöntve Django Reinhardt klasszikus dallamaival.

 

A tavaszt egy új albummal köszöntik a fiúk: ezen a friss és ropogós lemezen végigkövethetjük a Gala Swing quartet által bejárt eddigi utat, amelyben már a vadonatúj kompozíciók is virágba borulnak.

 

 

Canarro (HU)– manouche swing magyar ízekkel

 

A világot járt zenekart nagyszabású színpadi koncertjeiken, különböző zenei műfajok legkiválóbb zenészei alkotják.
A Canarro Kvintett ezen felállása főként a tradicionális gipsy jazz stílusa köré épül. Egyéni hangzásviláguk a Django swing valamint a 30-as 40-es évek európai jazz és a múlt század magyar zenéjének utánozhatatlan ötvözete, egy harmonika-hegedű duó köré komponálva.
A tagok szinte egyedüliként képviselik hazánkban a stílust, időről-időre pedig a hazai jazz-zenei élet kiválóságai csatlakoznak hozzájuk. Így a gipsy jazz quintett gyakran bővül ki zongorával és jazz dobbal egy izgalmas manouche swing és jazz fúziót alkotva.

 

 

tagok: Szakál Tamás - hegedű, ének, Pagonyi András - harmonika, Jakab Viktor - gitár, Sidoó Attila - gitár, Soós Márton - bőgő, Kovács Zoltán - zongora, Cseh Balázs - dob

 

 

Jegyár: 1500 Ft

Elővételben: 1000 Ft

Jegyek kaphatók itt.

 

Köszönjük, ha a támogatói jegy megvásárlásával segíted munkánkat!
A támogatói jegy ára: 4000 Ft
Minden támogatónknak 10%-os kedvezménykupont adunk a Fonó webboltjába.

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat