2015.04.18. 15:30 Festiva of Tales: Berecz András, Écsi Gyöngyi, Sivasakti Kalánanda Dance Theatre, MárkusZínház, Ágoston Béla és a Pipatórium

2015.04.18. 15:30 Mesefesztivál: Berecz András, Écsi Gyöngyi, Sivasakti Kalánanda Táncszínház, MárkusZínház, Ágoston Béla és a Pipatórium

A mese gyógyír a léleknek és közös emlékezet. A Mesefesztiválhoz lehet csatlakozni egy-egy mesére, vagy akár egész napra is.


 

Mesefesztivál

 

 

 


15:30 Écsi Gyöngyi: Az élet vize és a halál vize (mese bábokkal)


17:00 MárkusZínház : Mátyás király szárnyai (bábelőadás)


19:00 Sivasakti Kalánanda Táncszínház (Somi Panni társulata): Indiai táncmesék


20:00 Berecz András: Mese a mesemondásról


22:00 Ágoston Béla és a Pipatórium: Monty Python csárdás (koncert)

 

 

 

Écsi Gyöngyi: Az élet és a halál vize

„Az élet és a halál vize” c. mesét a gömöri Hangonyban mondta el egykor Szilágyi Gusztáv. Az előadásban ötvöződik a bábjátékos – népdalénekes - mesemondó szerep. A kovácsoltvas díszlet, kendők, kesztyűbábok, maszkok segítségével az ősi magyar mitológiai világképben rajzolódnak ki a mese körvonalai. A tájegységhez tartozó nyelvjárás, népdalok és mondókák a mai paraszti gondolkodásmódot tükrözik, de magukban rejtik az ősi imádság, és a rejtőzés elemeit is.

Palóc népmese Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról és arról, hogy mennyi bölcs döntést kell hozni ahhoz, hogy az emberfia belekóstolhasson az élet vizébe.

 

 

 

MárkusZínház: Mátyás király szárnyai

Több mint ötszáz éve ükapánk ükapja idején, egészen más világ volt Magyarországon. Ebből az időből maradt ránk híre és neve törökverő Hunyadi Jánosnak és az Ő fiacskájának, Mátyásnak. Nevelték tudósságra, bajvívásra… és egy napon a Duna jegén két angyal királlyá koronázta. Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János emlékezik vissza nagy királyunk gyermekkorára, gyöztes csatáira, és lelkének égbe szállására…. Akkor még angyalok töltötték meg az eget, a kapukban sárkányok tisztelegve fújták a tüzet…

Hunyadi János:
Pilári Gábor Blattner Géza Díjas
Szilágyi Erzsébet:
Vajda Zsuzsanna Blattner Géza DíjasSzínpadra állította és a bábokat életre kelti:Pilári Gábor és Vajda Zsuzsanna
Kovács Márton muzsikáját Pilári Lili Eszter szólaltatja meg.

 

 

 

Indiai táncmesék

Sivasakti Kalánanda Táncszínház
Somi Panni társulata


India a mesék hazája. Az uralkodók okulásul, a balgák útmutatásul, a szerencsétlenek gondjaik enyhítésére hallgathatták és, persze, az indiai hagyományos előadó-művészetnek köszönhetően láthatták is a nekik szánt meséket. A híres indiai mesegyűjtemények, az eposzok, színpadi darabok bejárták a világot. A bharatanátjam, India legrégebbi klasszikus tánca, erősen támaszkodva a hagyományos ind színjátszás eszközeire, történeteket mesél el. Eszközei a kézjelek, a mimika és a mozgás.
Bepillantunk tehát az ősi indiai mesevilág berkeibe. Szóval, tánccal, kézjelekkel mesélve beavatjuk a nézőt néhány régi indiai történet titkaiba.

mesél: Somi Panni
táncolnak: a Sivasakti Kalánanda Táncszínház táncosai
zene: hagyományos indiai zene

 


Somi Panni

 

Berecz András: Mese a mesemondásról

Berecz András, “ a nemzet nagy mesélője” nem másról mesél nekünk, mint magáról a mesemondásról; sok szívvel, végtelen derűvel és humorral, tengernyi bölcsességgel. A Kossuth-díjas Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása új életet lehelni a régi mesékbe, hogy a ma embere is értse meg az öregek nyelvét, a maga boldogulására használja a régiek bölcsességét, becsülje a rá hagyott örökséget.
„A varázslat a lényeg, ez nem színészi munka, nem egy betanult szöveg felmondása. Az emberek megérzik, hogy egy szabad, újrateremthető kultúra van a mese mögött, és hogy van egy nép, akinek a szavai nagyon fontosak.”

 

 

 

 

 

Ágoston Béla és a Pipatórium

A duda hagyományait bemutató műsorban megszólalnak egyházi népénekek, régi magyar népdalok és egy dudaverseny is.
Zenészek: Ágoston Béla (duda, szaxofon, ének, havasi kürt), Móser Ádám (magyar, moldvai és isztriai duda, harmonika), Szabó Zoltán (magyar, macedón, bolgár és sokác duda, derbukka), Mazura János (tuba)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jegyárak: 

Écsi Gyöngyi: 1000 Ft
MárkusZínház: 1000 Ft
MárkusZínház + esti előadások: 1500 Ft
Esti előadások (19:00 órától): 1000 Ft

Jegyek kaphatók itt!

 

Köszönjük, ha a támogatói jegy megvásárlásával segíted munkánkat!
A támogatói jegy ára: 4000 Ft
Minden támogatónknak 10%-os kedvezménykupont adunk a Fonó webboltjába.

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat