2015.03.25. 6.30 PM Wednesday Dance House - Host: Üsztürü Band / Guests from Bashkiria

2015.03.25. 18:30 Fonó Szerda baskír vendégekkel. Csávási és vámosgálfalvi magyar táncok - Üsztürü, Szigony; Vendégek: Baskír zenészek és táncosok; baskír táncház!

Vendégeink három népművész, egy furulyást (kúrajszi), egy táncost (bijűszi) és egy énekest (jirszi), Baskíriából, akik hagyományos zenére tanítanak hagyományos táncokat.


 

Első alkalma a Csávási és vámosgálfalvi magyar táncok 6 db szerdából álló sorozatának (április mind az 5 szerdájával). Táncot tanít Kis István örökös aranysarkantyús táncos és felesége, Kis-Demeter Erika. Ezen a napon az Üsztürü lesz a házi zenekara a táncháznak.

 

 

 

18:30-20:30 Kezdő és haladó tánctanítás. Bekapcsolódni kezdő és haladó szinten, párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet.

Táncot tanítanak: Kis István és Kis-Demeter Erika.

Éneket tanít: Nyitrai Mariann

 

Táncházat muzsikál az Üsztürü, Szigony

 

21:00 Baskír zenészek és táncosok a Fonóban!

 

 

Vendégeink három népművész, egy furulyást (kúrajszi), egy táncost (bijűszi) és egy énekest (jirszi), Baskíriából, akik hagyományos zenére tanítanak hagyományos táncokat.

 

A 1,5 milliós baskír nép az Urál hegység déli lábánál él Baskíriában (Oroszországi Föderáció), az egykori Magna Hungaria területén. A kun nyelvvel rokon kipcsák török nyelvet beszélik, de a hét baskír törzs között találjuk a gyormati (gyarmati) törzset is, akik talán a beolvadt keleti magyarok leszármazottai. Juliánusz barát 1235-ben a Volga (Etil) mentén értesült a keleti magyarok létezéséről, de később a mongol (tatár) hódítás miatt (1236) nem tudott eljutni a területre.

 

A baskírok az egyetlen török nép, akik igazi „ugrós tánccal” (bijű) rendelkeznek, melyet hagyományosan a baskír furulya (kúraj) kíséretével táncoltak. A baskírok népzenéje is közel áll a magyar népzene régi stílusú dalaihoz. Vikár László és Bereczki Gábor „Tatar Folksong” (1999) című könyvében közölt baskír népdalokat. Somfai Kara Dávid turkológus, etnológus (MTA) 1996-ban közel 100 újabb baskír dalt gyűjtött (kiadatlan).
 

 

 

 


Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!
Jegyár:
20.00-ig: 1000 Ft
20.00 után: 500 Ft
Jegyek kaphatók itt!

 


Köszönjük, ha a támogatói jegy megvásárlásával segíted munkánkat!
A támogatói jegy ára: 4000 Ft
Minden támogatónknak 10%-os kedvezménykupont adunk a Fonó webboltjába.

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat