2015.02.21. 5 PM Fonó Salon Wine&Violin – Violin Makers’ Salon and Concerts by Sturcz Quartet, Roby Lakatos and Banda Ádám

2015.02.21. 17:00 Fonó Szalon: Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja; Sturcz Quartet, Banda Ádám, Roby Lakatos

A Szalont a hagyományos Hegedűkészítők Szalonja zárja.


 

 

A Fonó Szalont immár negyedik alkalommal rendezi meg a Fonó Budai Zeneház. A Fonó a három februári hétvégén minden műfajból válogatott, prémium előadásokat kínál miközben kitekint a népzene-világzene-jazz háromszögből. Így hívtuk el az elmúlt két évben Baráti Kristóf hegedűművészt, most februárban pedig többek között Banda Ádám és Roby Lakatos látogat hozzánk. Idén is lesz Hegedűkészítők szalonja a megnyitó pedig egy mérföldkövet jelöl a Fonó életében: vendégül látjuk azt a kolozsvári Bulgakov kávéházat, amelyben hamarosan megnyílik a Kolozsvári Fonó Klub. Bemutatjuk Herczku Ágnes új lemezét, valamint a Magyar Napló újonnan megnyitott könyvesboltját. A Berka moldvai táncházat Iancu Laura és Gábor Felícia moldvai költő, illetve író szerzői estjével, valamint Navratil Andrea énekével gazdagítjuk. Február 7-én a jazzé a főszerep; Dresch Mihály, Lukács Miklós és Szelevényi Ákos koncertjei előtt Lackfi János költő lesz a vendégünk. Egy szalonnak fontos kelléke a sakk; megrendezzük az Első közéleti- és kulturális sakkszalont Fleisz János nagyváradi sakktörténész és nemzetközi bíró vezetésével. A fekete-fehér mezők mellett a fekete-fehér billentyűk is főszerepben lesznek; Harmonika a magyar és a hazai kisebbségek népzenéjében – koncert és előadások formájában. A szalont a hagyományos Hegedűkészítők szalonja zárja Banda Ádám szóló- és Roby Lakatos duókoncertjével.

 

 

Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonja

Február 21-22.

 


17:00 Megnyílik a hangszerkészítők kiállítása. Borkóstolóval egybekötött megnyitó. 

A kiállításra és a borkóstolóra a belépés ingyenes!

 


19:00 A Sturcz Quartet koncertje:
Schubert: Quartettsatz D 703
Haydn: D-Dúr A Pacsirta kvartett Op. 64.No. 5.


20:00
Banda Ádám szólókoncertje:
Bach : É-dúr partita BWV 1006
Paganini : É-dúr Caprice Op.1 No.1
Kreisler : Recitativo und Scherzo-Caprice
Tarrega-Ricci : "Recuerdos de la Alhambra" - szólóhegedűre
Vajda János : Just for you No.2


21:00 Roby Lakatos kvartettjének koncertje

 

Sturcz Quartet
Az együttes 1992-ben alakult Sturcz Quartet néven.
Tagjai magasan képzett művészek, akik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végeztek Budapesten.

 

 

Tagok:
Oláh Vimos 1. hegedű
Szilágyi Péter 2. hegedű
Benkő Gyula brácsa
Sturcz András cselló, együttesvezető

 

Műsor:
Schubert: Quartettsatz D 703
Haydn: D-Dúr A Pacsirta kvartett Op. 64.No. 5.

 


Banda Ádám

1986-ban született Balassagyarmaton, egy magyar kisvárosban, amely legfőképpen kiváló zeneiskolájáról híres. Nyolc éves korától hegedül. Korán nyert felvételt a Budapesti Liszt Akadémia rendkívüli tehetségeinek osztályába. Itt tanul csaknem tíz éve, tanára a vonós tanszék vezetője, Perényi Eszter. Játékának különlegességére már gyermekkorától különböző versenyeken figyeltek fel:
1998 és 2003 között Magyarországon 3 országos versenyt nyert meg,2001-ben a Liszt Akadémia egyik régebbi professzora nevét viselő Halász Ferenc-díjban részesült,
2003-ban a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűverseny 1. díjasa lett,
2004-ben Pro Európa-díjat kapott
2005-ben Dubaiban a Nemzetközi hegedűverseny kiemelt 1. díjasa lett.
2006-ban 2. díjat kapott a moszkvai Yampolsky Nemzetközi Hegedűversenyen, ugyanitt elnyerte a zsűri különdíját
2007 szeptemberében a budapesti Szigeti - Hubay Nemzetközi Hegedűverseny 1. díját nyerte el és neki ítélték a Hubay-különdíjat is. Fiatal kora ellenére hazáján kívül is sok helyen koncertezett már, többek között Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, az Arab Emirátusban, Oroszországban, Kínában és Európa számos országában.

 

Műsora:
Bach : É-dúr partita BWV 1006
Paganini : É-dúr Caprice Op.1 No.1
Kreisler : Recitativo und Scherzo-Caprice
Tarrega-Ricci : "Recuerdos de la Alhambra" - szólóhegedűre
Vajda János : Just for you No.2

 

 

Roby Lakatos a legendás magyar cigány hegedűművész, Bihari János leszármazottja. Már 6 évesen óriási sikert aratott a Dankó Pista emlékkoncerten, 9 évesen pedig egy cigánybanda prímásaként. Tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban végezte. 18 éves kora óta Brüsszelben él. Szinte saját klubja lett az a brüsszeli étterem, ahol először hallotta játszani Jehudi Menuhin, később Stephane Grapelli és mások. Menuhin pártfogásába vette, szakmai útján barátként és mentorként egyaránt segítette. Roby olyan művészekkel játszott együtt, mint Vadim Repin, Randy Brecker, Giora Feidman, Herbie Hancock, vagy Maxim Vengerov.

 

Különleges hangulatú zenéje a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazz stílusjegyeit, műfaji elemeit ötvözi. Virtuozitását Paganinihez hasonlítják, kisugárzása és a színpadon is jelen lévő zeneszeretete azonban a technika fölé emelte. Tempói, dinamikája és különösen vonótechnikája világszínvonalú. Kritikusai szerint művészetét nehéz a hagyományos osztályozás szerinti kategóriába sorolni. Egyszerre roma zenész, klasszikus virtuóz, az "ördög hegedűse" és persze eredeti jazz-muzsikus is.


A hegedűvirtuóz az utóbbi években világhírű lett: első lemezeit a Deutsche Grammophon adta ki, új albumait az Avanti Classic jelentette meg. Zenekarával - amely a műfajnak köszönhetően szintén formabontó - járja a világ legnagyobb koncerttermeit (Prága, Párizs, New York, London, Tokió), a leghíresebb fesztiválok meghívott művésze az USA-tól Ausztráliáig. Roby Lakatos a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével kitüntetett hegedűművész, aki Mexikóban hasonló elismerésben részesült.

 

A zenekar tagjai:
Roby Lakatos – hegedű
Lisztes Jenő – cimbalom
Cséki Kálmán – zongora
Lisztes "Csorosz" László – bőgő

Astor Piazzola és saját darabokat játszanak

 

Február 22.-én folytatódik a Hegedűkészítők Szalonja. Részletes program itt!

 

 

A idei kiállító hegedűkészítők:

 

 

A kiállításra és a borkóstolóra a belépés ingyenes!

A koncertre a jegyárak:

Helyszínen: 3000 Ft

Elővételben: 2500 Ft

Jegyek kaphatók itt!

 

Köszönjük, ha a támogatói jegy megvásárlásával segíted munkánkat!
A támogatói jegy ára: 4000 Ft
Minden támogatónknak 10%-os kedvezménykupont adunk a Fonó webboltjába.

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat