2015.02.20. 5 PM Fonó Salon: Fonó Szalon: Accordion concert - 10 folk musicians / Chess tournament

2015.02.20. 17:00 Fonó Szalon: Feketén-fehéren - Fonó Szalon: Feketén-fehéren - Mi harmonikások.... Mi népzenészek – tíz muzsikus egyszeri gálaműsora!; Sakkszalon és -bajnokság

Megrendezzük az Első közéleti- és kulturális sakkszalont Fleisz János nagyváradi sakktörténész és nemzetközi bíró vezetésével. Harmonika a magyar és a hazai kisebbségek népzenéjében – koncert és előadások formájában.


 

 

A Fonó Szalont immár negyedik alkalommal rendezi meg a Fonó Budai Zeneház. A Fonó a három februári hétvégén minden műfajból válogatott, prémium előadásokat kínál miközben kitekint a népzene-világzene-jazz háromszögből. Így hívtuk el az elmúlt két évben Baráti Kristóf hegedűművészt, most februárban pedig többek között Banda Ádám és Roby Lakatos látogat hozzánk. Idén is lesz Hegedűkészítők szalonja a megnyitó pedig egy mérföldkövet jelöl a Fonó életében: vendégül látjuk azt a kolozsvári Bulgakov kávéházat, amelyben hamarosan megnyílik a Kolozsvári Fonó Klub. Bemutatjuk Herczku Ágnes új lemezét, valamint a Magyar Napló újonnan megnyitott könyvesboltját. A Berka moldvai táncházat Iancu Laura és Gábor Felícia moldvai költő, illetve író szerzői estjével, valamint Navratil Andrea énekével gazdagítjuk. Február 7-én a jazzé a főszerep; Dresch Mihály, Lukács Miklós és Szelevényi Ákos koncertjei előtt Lackfi János költő lesz a vendégünk. Egy szalonnak fontos kelléke a sakk; megrendezzük az Első közéleti- és kulturális sakkszalont Fleisz János nagyváradi sakktörténész és nemzetközi bíró vezetésével. A fekete-fehér mezők mellett a fekete-fehér billentyűk is főszerepben lesznek; Harmonika a magyar és a hazai kisebbségek népzenéjében – koncert és előadások formájában. A szalont a hagyományos Hegedűkészítők szalonja zárja Banda Ádám szóló- és Roby Lakatos duókoncertjével.

 

 

 

 

 

Februrár 20: Feketén-fehéren; főszerepben a harmonika; Első kulturális- és közéleti sakkszalon

 

 

17:00 Első közéleti és kulturális sakkszalon. Vezetőbíró: Fleisz János – nemzetközi bíró és sakktörténész (regisztrálni a sakkszalon@gmail.com címen lehet) A programról bővebben itt


18:00 „A harmonika a táncházmozgalomban” – kötetlen kerekasztal-beszélgetés - Kávézó
(kb. 18.45: a sakkszalon döntője)


19:15 „Így sakkoztunk mi – a sakk a magyar polgári szalonokban” – Fleisz János történész előadása


20:00 Baltazar Montanaro (hegedű) – Sophie Cavez (harmonika) koncertje - előtér


21:00 Mi harmonikások… mi népzenészek – Harmonika Gálakoncert
a nap folyamán folyamatos borozási, sakkozási lehetőséget biztosítunk a vendégeinknek

A koncertek után táncház!

 

 

Február 20.


Idén megrendezzük az első Közéleti- és kulturális sakkszalont. Minden sakkozni szerető zenészt, kulturális intézeti kollégát, újságírót, kulturális közéletben mozgó barátunkat felhívunk, hogy vegyen részt az első Közéleti- és kulturális sakkszalonban, amely keretében jó hangulatban, remek borok mellett lesz lehetőségünk kötetlen keretek között, az emberiség egyik legkiválóbb játéka apropóján találkozni. A tornát 2X10 perces meccsekkel, svájci rendszerrel bonyolítjuk. A tornát Fleisz János történész, egyetemi magántanár, a MTA köztestületi tagja, nemzetközi sakk versenybíró vezényli. Regisztrálni a sakkszalon@gmail.com címen lehet. A döntő után Fleisz János tart történelmi előadást “Így sakkozunk mi… ” – Fleisz János történész előadása a sakk polgári szalonokban betöltött szerepéről
A sakkszalon alatt a magyar táncházmozgalom harmonikásai tartanak kerekasztal-beszélgetést a hangszer szerepéről, ezzel készülődve az esti gálára.


Sophie Cavez (diatonikus harmonika, BE) és Baltazar Montanaro (hegedű, FR-HU) duója 8 éve koncertezik szerte a világban a népzenéből inspirált saját szerzeményekkel és mások kompozícióniak feldolgozásával. Először járnak Magyarországon.

 

 

Mi harmonikások.... Mi népzenészek – tíz muzsikus egyszeri gálaműsora!

 

Már évek óta van jelen a táncházban és a színpadon a harmonika, mint népi hangszer. Egy ideje, a felvételekről nem csak a vonós, fa- és rézfúvós, pengetős, ütős és énekes anyagok kerültek át élő előadásba, hanem a harmonika játéka is. A gálaműsor keretében alaposabban ismerkedhetünk meg ezzel a hangszerrel, miközben egy különleges zenei élmény-ben lesz részünk. Olyan zenészek fognak együtt játszani, akik így együtt még sosem léptek föl. Mások mellett ttt lesz Barcza Zsolt a Csík Zenekarból, Wertetics Szlobodán vagy épp Bobár Zoltán „Boby”, az est házigazdája. Ezúttal „kísrő” szerepben lép fel Pál István „szalonna” (hegedű) és még sokan mások.

 

Ezen az estén kárpátajai, erdélyi (magyar és román), valamint délvidéki dallamok fognak megszólalni, képet adva a hangszer sokszínűségéről.

 

A gála zenészeinek névsora:
Harmonikások:
Barcza Zsolt
Bobár Zoltán „Boby“ 
Gera Gábor
Pál Lajos
Salamon Soma 
Wertetics Szolbodán

 

Kísérő zenészek:
Pál István „Szalonna“ - hegedű
Bede Péter - fúvós hangszerek
Papp Endre - brácsa
Bognár András – bőgő
 

 

Jegyárak:

Helyszínen: 2000 Ft

Elővételben: 1500 Ft

Jegyek kaphatók itt!

 

Köszönjük, ha a támogatói jegy megvásárlásával segíted munkánkat!
A támogatói jegy ára: 4000 Ft
Minden támogatónknak 10%-os kedvezménykupont adunk a Fonó webboltjába.

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat