2015.02.06. 6 PM Fonó Salon Opening Night

2015.02.06. 18:00 Fonó Szalon megnyitó: Bulgakov a Fonóban; Kalotaszegi szalonzene és Flamenco gitár est

Idén a megnyitó egy mérföldkövet jelöl a Fonó életében: vendégül látjuk azt a kolozsvári Bulgakov kávéházat, amelyben hamarosan megnyílik a Kolozsvári Fonó Klub.


 

 

A Fonó Szalont immár negyedik alkalommal rendezi meg a Fonó Budai Zeneház. A Fonó a három februári hétvégén minden műfajból válogatott, prémium előadásokat kínál miközben kitekint a népzene-világzene-jazz háromszögből. Így hívtuk el az elmúlt két évben Baráti Kristóf hegedűművészt, most februárban pedig többek között Banda Ádám és Roby Lakatos látogat hozzánk. Idén is lesz Hegedűkészítők szalonja a megnyitó pedig egy mérföldkövet jelöl a Fonó életében: vendégül látjuk azt a kolozsvári Bulgakov kávéházat, amelyben hamarosan megnyílik a Kolozsvári Fonó Klub. Bemutatjuk Herczku Ágnes új lemezét, valamint a Magyar Napló újonnan megnyitott könyvesboltját. A Berka moldvai táncházat Iancu Laura és Gábor Felícia moldvai költő, illetve író szerzői estjével, valamint Navratil Andrea énekével gazdagítjuk. Február 7-én a jazzé a főszerep; Dresch Mihály, Lukács Miklós és Szelevényi Ákos koncertjei előtt Lackfi János költő lesz a vendégünk. Egy szalonnak fontos kelléke a sakk; megrendezzük az Első közéleti- és kulturális sakkszalont Fleisz János nagyváradi sakktörténész és nemzetközi bíró vezetésével. A fekete-fehér mezők mellett a fekete-fehér billentyűk is főszerepben lesznek; Harmonika a magyar és a hazai kisebbségek népzenéjében – koncert és előadások formájában. A szalont a hagyományos Hegedűkészítők szalonja zárja Banda Ádám szóló- és Roby Lakatos duókoncertjével.

 

 

 

 

Február 6: A Bulgakov a Fonóban - hivatalos megnyitó

 


18:00 Bor-kompozíciók; kortárs fotóművészek közös tárlatának megnyitója


19:00 A szalon hivatalos megnyitója


19:15 Karácsonyi Zsolt költői estje


20:00 Homonnai Varga András flamenco gitáros szólókoncertje


21:00 Kalotaszegi szalonzene Szalóki Ági – ének, Urszuly Kálmán – zongora, Dani Béla – cselló


22:00 Kalotaszegi bál; Varga István „Kiscsipás” (hegedű); ifj. Neti Sanyi (hegedű); Czilika Gyula (hegedű), id. Tóni Rudolf (háromhúros brácsa), Urszuly Kálmán (négyhúros brácsa) Dani Béla (bőgő)

 

 

 

A Bulgakov a kolozsvári magyar értelmiség ikonikus találkozóhelye. A Fonó szalon első estéjén a Bulgakov hangulatát idézzük meg kolozsvári és kalotaszegi művészekkel, akikhez Szalóki Ági csatlakozik.


Karácsonyi Zsolt
aradi születésű költő, műfordító, színház- és irodalomkritikus, a kolozsvári Helikon folyóirat főszerkesztője, az Erdélyi Költők Ligájának elnöke, a Babes-Bólyai egyetem adjunktusa.

Kötetei: Téli hadjárat (versek, 2001); Sárgapart (versek, 2003); A nagy Kilometrik (versek, 2006); Igazi nyár (2010); Ússz, Faust, ússz! (2010); A tér játékai. A virtuális tér és a történelmi idő viszonyának módosulásai Páskándi Géza és Marin Sorescu drámáiban (2010).

Fordításkötetei: Filip Florian, Kisujjak (regény, 2008); Mihai Măniuţiu, A sintér emlékiratai. Scardanelli (két kisregény, 2008); Filip Florian, A király napjai (regény, 2009); E. M. Cioran, Könnyek és szentek. Qadmon, Budapest, 2010.

Díjai: a Romániai Írók Szövetségének Debüt-díja (2001), Látó-díj (debüt, 1999); Az EMIL és az Irodalmi Jelen költészeti díja (2006), A Romániai Írók Szövetsége kolozsvári fiókjának műfordítói díja (2008), Csiki László-díj (2010).

 

Urszuly Kálmán (zongora, hegedű) és Dani Béla (cselló) kiváló muzsikusok. A zenei anyanyelvük szerint népzenészek a kolozsvári városi muzsika legkiválóbb képviselői. Különleges koncertjükkel – melyet Szalóki Ági éneke gazdagít – a kolozsvári szalonokat és Kalotaszeget egyszerre idézik meg.

 

A Fonóban többször kerül sor Kalotaszegi bálra, azonban a zenekar mostani felállása még a szakavatott táncházasoknak is igazi ínyenc estét ígér. Dani Béla csellóról bőgőre, Urszuly Kálmán négyhúros brácsára vált. Ifj. Neti Sanyit és a bánffyhunyadi Varga István „Kiscsipást” mindenki ismeri. A zenekart két ikonikus mérai zenész, id. Tóni Rudolf (háromhúros brácsa) és Árus Béla (harmonika) teszi teljessé.
 

 

 

 

Jegyárak:

Helyszínen: 2000 Ft

Elővételben: 1500 Ft

Jegyek kaphatók itt!

 

Köszönjük, ha a támogatói jegy megvásárlásával segíted munkánkat!
A támogatói jegy ára: 4000 Ft
Minden támogatónknak 10%-os kedvezménykupont adunk a Fonó webboltjába.

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat