2014.11.22. 7 PM La Kati Cuadro Flamenco, Romengo

2014.11.22. 19:00 Két esti Hold: La Kati Cuadro Flamenco, Romengo

Flamenco és autentikus cigányzenei estek a Fonóban.


„... a duende erő, nem pedig cselekvés; harc, és nem gondolkodás. Egyszer egy öreg gitárművésztől ezt hallottam: "A duende nem a torokban van; a duende belülről jön föl, a talpból." Nem képességről van hát szó, hanem valóságos élő stílusról, egyszóval vérről; valami nagyon öreg kultúráról és pillanatnyi alkotásról. Ez a "titokzatos erő, amit mindenki érez, de egyetlen filozófus sem tud megmagyarázni", végső soron a föld szelleme.”
(Federico Garcia Lorca: A "duende" - Játék és elmélet)
Októbertől havi egy estén Spanyolország és Magyarország találkozik a Fonóban a flamenco és a cigányzene bűvöletében. A két kultúra és zenei stílus közötti áthallások ismertek, az egymástól elszigetelt, távoli kultúrák rokonsága nyilvánvaló, „házasításuk” adja magát. A vendégek a koncertek előtt tánctanításon vehetnek részt, utána pedig szabad a táncház, a korábban tanultakat mindenki saját vérmérsékletének megfelelően hasznosíthatja és a gyakorlatban is kipróbálhatja, hogy a két kultúra mennyire áll közel vagy távol egymástól.

 

 

19:00 - Flamenco tánctanítás. Táncot tanít: Inhof Katalin

 

 

20:00 - La Kati Cuadro Flamenco koncert

 

Inhof Katalin „La Kati” flamenco táncművészetét Sevillában kamatoztatta, koreográfiáival és előadásaival sikeres eredményeket ért el Magyarországon és külföldön egyaránt több itthoni és nemzetközi díj nyertese. Az idén úgy határoztunk, hogy a pergő ritmusokat szélesebb közönséghez szeretnénk eljuttatni, hazai zenészek közreműködésével, ezért ajánljuk szíves figyelmébe produkciónkat.

 

Az előadás, autentikus flamenco jegyeit őrzi, felvonultatva a flamenco különböző stílusait (alegrías, tientos, bulerías, sevillanas, farruca) Egyszerre tartalmaz flamenco tánc, táncszínház és koncert elemeket.

 

A La Kati Cuadro Flamenco együttes Inhof Katalin „La Kati” flamenco táncművész szakmai irányításával működő formáció, melynek célja az autentikus flamenco tánc és zene megismertetése a hazai közönséggel.

 

A flamencóról…
Flamenco, amely közel kétszáz éves múltra tekint vissza, Spanyolország déli részéről, Andalúziából származik. Ebben a zene- és táncvilágban keveredtek össze a különböző népek kultúrái: a mór, a zsidó, a keresztény, az andalúz, az arab, az indiai és a cigány kultúrák. A Flamenco mára már a világon egyedülálló művészetté fejlődött, melynek van saját dialektusa, egyedülálló tradíciója és szabálya, s mely mégis napról napra változik. A flamenco egy szájhagyományon keresztül terjedő tradíció, csupán a zene lett sikeresen átírva szóló gitárra.

 

A három alapvető eleme a Flamencónak az "El Cante" (ének), az "El Baile" (tánc,) és a "La Guitarra"(gitáros) szövetségéből kiindulva, a "cante" számos stílusa vagy formája alakult ki, amelyeket "palos"-nak neveznek. Mindegyiknek van saját neve, eltérő zenei karakterisztikus hangneme vagy "módusa", egyedi hangzatmenete és ritmikai képe, ez a "compas".A többség számára a flamencóról először egy szenvedélyes, tüzes táncosnő/férfi jut először az eszébe,
aki ritmusos kopogásával, hirtelen forgásaival, nagy kifejező erővel és mély érzelmekkel tölti meg a táncát. Ezt a hangulatot a végletes fájdalomról vagy épp örömről szóló dalokkal az énekes tölti meg, melyhez nélkülözhetetlenek a flamenco gitár húrjain felcsendülő vérpezsdítő akkordok. A legtöbb művész úgy nyilatkozik a flamencóról, hogy ez egy életstílus, egy eszköz megérteni és interpretálni a mindennapos létezést. Így élheti át az előadó a közönséggel kiváltságos alkalmakkor a „duende”-t, a varázslatot, a lélek pillanatát.

 


A La Kati Cuadro Flamenco együttes további tagjai:

 

Inhof Katalin „La Kati”- flamenco tánc
Petz Bálint – flamenco gitár
Papírnyik Norbert – flamenco gitár
Szakál Tamás- hegedű
Móritz Hajnalka – palmas, tánc
Baklanova Szandra- palmas, tánc


További információ www.lakatiflamenco.com, https://www.facebook.com/flamencotanc
 

 

 La Kati

 

21:30 - Romengo koncert

 

 Romengo

 
A Romengo Együttes úgy alakult meg, hogy Rostás Mazsi megkérte Lakatos Móni kezét.

Ezzel meg is lett a zenekar magja, amelyhez kapcsolódott Lakatos Guszti, majd nemsokra "gádzsó" létére Kovács Misi, később pedig Balogh Tibi.

 

„Emellett nagyon örülünk, amikor olyan barátaink is fellépnek velünk vendégként, mint Dresch Misi, Szokolay Dongó Balázs, Bognár Andris és táncos barátaink.

Szeretnénk, hogy Magyarországon minél többen leljék örömüket benne, és legyenek büszkék a magyarországi oláh-cigány kultúrára, amely hazánk zenei kincsének egy nagyon fontos darabja. Arra törekszünk, hogy muzsikánkkal méltók legyünk rá."

 

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagyrésze ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal érkezik a magyarországi színpadokra a zenekar, azok után, hogy 2006 óta Európa számos országában igyekezett Magyarország jóhírét vinni.

 

Legújabb, Nagyecsed című lemezük nyár elején a világzenei Top 20 között szerepelt!

 

 

A Romengo zenekar tagjai:

Lakatos Mónika: ének, vokál,

Rostás Mihály Mazsi: ének, vokál, gitár, tambura

Balogh Tibor: teknő, gitár, kanna, szájbőgő, cajon

Rosonczy-Kovács Mihály: hegedű

Lakatos János Guszti: kanna, szájbőgő, kanál.

 

23:00 - Cigány táncház

 

Jegyárak: 1500 Ft

Elővételben: 1000 Ft

Jegyek válthatók itt!

 

Romengo a Fonóban:

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat