2014.10.18. CAFe Budapest: Emilia Amper (S), Eastwing

2014.10.18. Cafe Budapest: Emilia Amper (S), Eastwing

Koncertek világhírű zenészekkel a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.


 

 

 20:00 Eastwing koncert

 

„Ha nincsenek műfaji határok, korlátok sincsenek. Ez olyan, mint egy egész ménessel vágtatni a pusztában, vagy pisztrángra horgászni egy vad folyóban térdig gázolva, de hasonlíthatnám egy viharos tengeri vitorlázáshoz is. Szóval pont olyan, mint az élet. Szeretjük a szerelmet, de vágyunk a bujaságra is. Szeretünk enni-inni, de a konyha izgalma az igazi, annak ellenére, hogy sokat kell benne dolgozni.”

 

A közelmúltban megjelent Eastwing Betyárvilág című lemezén remek dzsessz muzsikusok és Agócs Gergely népzenész, népzenekutató és dudás nem tesznek mást, mint a már létező zenei összefüggéseket láthatóvá teszik, létrehozva a közelítések művészetét.
Az alkotók hiszik, hogy ma már nincs értelme a zenét minden áron műfajok szerint osztályozni, hiszen azok megszűntek létezni. A ma használatos „world music”, „etno jazz”, stb. inkább a szórakoztatóipar kereskedelmi kategóriái; e megjelölésekkel már nem lehet a korábban alkalmazott zeneesztétikai ismérvek értelmében jellemezni egy muzsikát. (Agócs Gergely zenész, néprajzkutató)

 

Közreműködők:
Szendőfi Péter helyett Kovács Norbert - dobok
Mogyoró Kornél helyett Czibere József – ütőhangszerek

A teljes közreműködői lista:
EastWing Group

Kéri Gábor – gitár
Frankie Látó – hegedű
Agócs Gergely – ének, népi hangszerek
Eichinger Tibor – gitár
Megyaszay István – basszusgitár
Czibere József – ütőhangszerek
Kovács Norbert – dobok


 

Eastwing

 

 

21:30 Emilia Amper svéd nyckelharpa művész koncertje 

 

 

Emilia Amper, a mára világszerte elismert svéd nyckelharpa (billentyűs hegedű) játékos, énekes, zeneszerző és tánctanár – a 2010-es Nyckelharpa Világbajnokság nyertese – most a Fonóba látogat a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Szólókoncertjei mellett játszik svéd és skandináv népzenekarokkal (úgy mint az Absolut Trio vagy a Blink), fellépett perzsa klasszikus zenészekkel, jazz, pop és rock zenészekkel (többek között John Lorddal a Deep Purple zongoristájával), valamint a The Trondheim Soloists norvég kamarazenekarral (akikkel megnyerte a norvég Spellemannsprisen zenei díjat 2011-ben).

Emilia, egykori diákja és jelenlegi tagja a toboi Eric Sahlström Intézetnek, mely a svéd népzene és néptánc megőrzését tűzte ki célul, különös figyelmet fordítva a nyckelharpa muzsikára. Zenei tanulmányait tordheimi egyetemen kezdte, ahol zenetudományt és zeneszerzést tanult. Ezt követően népzene, azon belül a nyckelharpa szakon végzett a stockholmi Királyi Zeneakadémián. Későbbi skandináv népzenei tanulmányait Svédországban, Dániában, Finnországban és Norvégiában folytatta.

Zenéje dinamikus, vidám és egyben elegáns. Játékstílusából kitűnik a polkák és vonótechnikák iránti szenvedélye, az a zenei önkifejezés öröme és a tánc élvezete.

 

Emilia Amper – nyckelharpa
Ragnhild Furebotten – hegedű
Frode Haltli – harmonika

 

 

 

 


Jegyárak:
Elővételben: 1500 Ft
Helyszínen: 2000 Ft

Jegyek válthatók itt!

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat