2014.10.08. 6:30 PM Fonó Wednesday - Final Hour program

2014.10.08.18:30 Fonó Szerda táncház: Hungarian Folk Embassy - Utolsó Óra koncert adatközlő vendégekkel Mezőségről

Kéthetente szerdán folytatódik az Utolsó óra program egy új, holokauszt gyűjtéssel.


Zsidó és cigány népzene a Kárpát-medencéből

 

Szeptembertől kéthetente egy-egy zenekar lesz a vendégünk Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyarország területéről. Ezzel a koncertsorozattal kívánunk méltó módon megemlékezni és emléket állítani a Kárpát-medence zsidó és cigány zenészeinek.


18:30-20:30 kezdő és haladó tánctanítás:
Bekapcsolódni párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet.

Új táncanyag: Kalotaszeg

A kezdőket Darabos Péter és Armstrong Laura, a haladókat Fitos Dezső és Kocsis Enikő tanítja.

20:30 táncház: Hungarian Folk Embassy

21:00-22.00 Utolsó Óra koncert: Mezőség (Magyarszovát):
Csengeri Árpád prímás és a mocsi zenészek

Csengeri Árpád (Magyarszovát) és a mocsi zenészek

Magyarszovát az erdélyi Mezőség szívében, Kolozsvártól 36 km-re keletre fekszik. A község gazdag népzenei hagyományait Jagamas János, Kallós Zoltán vagy Demény Piroska erdélyi népzenekutatók mellett számos magyarországi folklorista is felgyűjtötte. A most érkező Csengeri Andrei „Árpi” magyarszováti prímás 1948-ban született, és tudását az előző zenészgeneráció olyan kiváló hegedűseitől örökölte, mint Vintilla „Szél” Márton vagy Huszár János. Bár ő már évek óta Kolozsváron él, megőrizte hagyományos repertoárját és játékstílusát. Mivel az 1997-es Utolsó Órás gyűjtés óta a szováti zenészek közül már csak ő maradt életben, a mostani alkalommal a közeli Mocs községből érkező kontrás és bőgős kísérik játékát.Koncertsorozat a Fonó Budai Zeneházban, a Magyar Holokauszt Emlékév programja


A Hagyományok Háza a Magyar Holokauszt Emlékév szellemében tíz alkalmas koncertsorozatot hirdet. A Fonó Budai Zeneházban szeptembertől kéthetente egy-egy zenekar lesz a vendégünk Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyarország területéről. A sorozat a Fonó Budai Zeneházban lezajlott Utolsó Óra program (1997-2001) keretében fellépő hagyományőrző zenészekből válogat, és olyan népzenészeket mutat be, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány, illetve akiknek repertoárjában fellelhetőek a holokauszthoz, a cigánysághoz vagy a zsidósághoz kötődő énekek, hangszeres dallamok. Reményeink szerint a koncertek során megszólaló zsidó és cigány dalok összekötik a múlt emlékeit a jelen élő kultúrájával, segítik az emlékezést, ugyanakkor élő bizonyítékai a népzene folytonosságának, továbbélésének.


A koncerteket táncház követi, ahol a népzene egyik legfontosabb funkcióját is betöltheti: a tánc alá szól, ahogy az a régi faluközösségek táncalkalmain is szokás volt.


A programsorozat/koncertsorozat a Miniszterelnökség Civil Alap – 2014 támogatásával valósult meg.
(http://holokausztemlekev2014.kormany.hu/civil-alap-2014)


A sorozat nyitókoncertje 2014. szeptember 10-én lesz a Fonó Budai Zeneházban.Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!


Jegyár: 1000 Ft

Jegyek válthatók itt!

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat