2014.09.27. 8 PM Transylvanian Musicians' Club

2014.09.27. 20:00 Erdélyi Zenészek Klubja - a Harmadik Zenekarral

Havonta egyszer az erdélyi zenészek mindenkit, mint anno Erdélyben, szívesen látnak és hívnak.


 

„Szétszóródtunk, de ismét találkozni akarunk.”
Havonta egyszer az erdélyi zenészek mindenkit, mint anno Erdélyben, szívesen látnak és hívnak.

 

 

Az új évad első klubjában vendégünk a kolozsvári Harmadik Zenekar, amelynek tagjai a legpatinásabb erdélyi tánctáborok rendszeres zenészei, de bizonyítottak már a Fölszállott a páva vetélkedőben is..!
Fiatalok, lendületesek és kiváló muzsikusok!

 

 

Ez már önmagában garancia egy jó mulatsághoz, de ha mégsem volna elég, rajtuk kívül muzsikál az Erdélyi zenészek klubjának állandó zenekara, az Üsztürü: Major Levente, Szász József, Szász Lőrinc, valamint Papp István „Gázsa” (Gázsa Együttes), Kelemen László (Bodzafa, Ökrös), Pávai István (Barozda)

 

Szeretettel várunk mindenkit!



Az erdélyi táncházmozgalom a magyarországi ötlet átültetésével jött létre, két lényeges különbséggel: Ceausescu kommunista diktatúrájának sötét árnyékában és az akkori kulturális elzártságban utóvirágzó paraszti kultúra világítótornyának tövében született meg. Akkor még igazi lakodalmakban, igazi nagy prímások játszottak, és a székiek sem csak Kányádi halhatatlanná lett versében táncoltak „fekete-pirosban” a kolozsvári Posta téren. És, bár a szeku azonnal kitüntetett figyelmével, mégis, kerültünk legyen bárhova a világban, életünk meghatározó élménye lett az akkori „táncházas” lét.
Rendszeres adatközlő vendégek: Czilika Gyuszi, Harlet Ioan „Nucu”, Hodorog András, Csiszár Aladár, ifj. Neti Sándor, Kodoba Florin



Miért szeretnénk újra összekötni a táncházat az irodalmi élettel?
A hetvenes évek kibontakozó táncházmozgalma és a népinek nevezett írók csoportja egymásba fonódva, egymást támogatva erősítették jelenlétüket a magyar kulturális életben. Egyfelől Csoóri Sándor volt az, aki nyilvános kiállásával úgymond legitimálta a táncházmozgalmat, az írok népi kultúrára fogékony csoportja pedig kifogyhatatlan ihletforrásra lelt a népzene által megismert paraszti világban, valamint magukban a népdalszövegekben is. Az eredmény egy önálló költői nyelv lett.


Jegyár: 1000 Ft

 

Jegyek vásárolhatók itt.

 

A programot a Bethlen Gábor Alap támogatta.

 





« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat