2014.09.24. 6:30 PM Fonó Wednesday - Final Hour program - Opening dance house with traditionals

2014.09.10.18:30 Fonó Szerda – Utolsó Óra folytatása. Szezonnyitó táncház adatközlő vendégekkel

Kéthetente szerdán folytatódik az Utolsó óra program egy új, holokauszt gyűjtéssel.


Zsidó és cigány népzene a Kárpát-medencéből

 

Szeptembertől kéthetente egy-egy zenekar lesz a vendégünk Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyarország területéről. Ezzel a koncertsorozattal kívánunk méltó módon megemlékezni és emléket állítani a Kárpát-medence zsidó és cigány zenészeinek.

 

18:30-20:30 kezdő és haladó tánctanítás:
Bekapcsolódni párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet.

 

Új táncanyag: Kalotaszeg

Táncot tanít: Fitos Dezső és Kocsis Enikő

 

Énektanítás: Márczi Anna "Tücsi"


20:00-21.00 Utolsó Óra Koncert


21.00 táncház
Zenekar: Buda Folk Band

 


Koncertsorozat a Fonó Budai Zeneházban, a Magyar Holokauszt Emlékév programja


A Hagyományok Háza a Magyar Holokauszt Emlékév szellemében tíz alkalmas koncertsorozatot hirdet. A Fonó Budai Zeneházban szeptembertől kéthetente egy-egy zenekar lesz a vendégünk Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyarország területéről. A sorozat a Fonó Budai Zeneházban lezajlott Utolsó Óra program (1997-2001) keretében fellépő hagyományőrző zenészekből válogat, és olyan népzenészeket mutat be, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány, illetve akiknek repertoárjában fellelhetőek a holokauszthoz, a cigánysághoz vagy a zsidósághoz kötődő énekek, hangszeres dallamok. Reményeink szerint a koncertek során megszólaló zsidó és cigány dalok összekötik a múlt emlékeit a jelen élő kultúrájával, segítik az emlékezést, ugyanakkor élő bizonyítékai a népzene folytonosságának, továbbélésének.


A koncerteket táncház követi, ahol a népzene egyik legfontosabb funkcióját is betöltheti: a tánc alá szól, ahogy az a régi faluközösségek táncalkalmain is szokás volt.


A programsorozat/koncertsorozat a Miniszterelnökség Civil Alap – 2014 támogatásával valósult meg.
(http://holokausztemlekev2014.kormany.hu/civil-alap-2014)


A sorozat nyitókoncertje 2014. szeptember 10-én lesz a Fonó Budai Zeneházban.

 

 

Utólsó Óra Fellépők:


Csernavec Jóska és zenekara, Técső, Kárpátalja


A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó banda a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb zenekara. A vidék zenei hagyományait mindannyian elődeiktől tanulták. Változatos repertoárjukban a rendkívül erős interetnikus hatások miatt szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is. Hangszereik a hegedű mellett a bajan, vagyis a gombos harmonika, a nyakba akasztható kiscimbalom és a cintányérral felszerelt dob. A técsői zenészek a mai napig rendszeresen játszanak lakodalmakon, temetéseken és a ruszin lakosság egyéb jeles ünnepein, pl. az állatok kiterelésének ünnepén, a „bika napján”, vagy birkanyíráskor, karácsonykor, névnapokon.

 

 

Mihai Emil, Buza, Mezőség, Erdély

 

Mihai Emil 1958-ban született a mezőségi Buza községben, és már fiatalon megtanult hegedülni, megismerte a vidék hagyományos repertoárját. Rendszeresen muzsikált lakodalmakban, egyéb jeles ünnepekkor, játékát több gyűjtés őrzi. Mivel már több évtizede Szamosújváron él, ezért a Tóvidékre jellemző repertoárja jelentősen bővült az erdélyi városokban is népszerű román és cigány dallamokkal. Az Utolsó Óra gyűjtések során 1998-ban velük készült felvételeken még ketten hegedülnek, mára azonban a buzai prímások közül már csak ő maradt életben.

 

Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!

 

Jegyár: 1000 Ft

Jegyek kaphatók a Fonó weboldalán itt  vagy a jegy.hu oldalán itt.

 

A Técsői Banda egykor....

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat