2014.04.27. 7 PM Budapest Folk Fest Gala – Wind Whirl: Fanfara Complexa, Fanfara Shukar (RO) BUDAPEST FOLK FEST GALA (location: Kobuci Garden)

2014.04.27 19.00 Fúvós Fergeteg: Fanfara Complexa, Fanfara Shukar BUDAPEST FOLK FEST gála (helyszín: Kobuci Kert)

A Budapest Folk Fest gálája a Fanfara Complexával és a román Fanfara Shukarral. Igazi fergeteg, amellyel megnyitjuk a nyári koncertszezont is!


A Budapest Folk Fest gálája a Kobuci Kertben. A Fúvós fergeteggel megnyitjuk a szabadtéri nyári fesztiválszezont is!

Fanfara Complexa a moldvai és román tánczenék hazai nagyágyúja

román vendégeik, a tíztagú fúvós Fanfara Shukar zenekar, akikkel együtt közös fúvós koncertet adnak.

 

Fanfara Complexa

 

Együttesünk, mint táncházi zenekar 2002-ben alakult, közel tíz éve állandó résztvevői vagyunk a budapesti és vidéki táncházaknak és kluboknak. Zenénk alapvetően az autentikus moldvai-csángó népzenén, illetve az új stílusú szerba, hora és manele dallamokon alapul. Tíz éve rendszeres résztvevői vagyunk a nyaranta megrendezésre kerülő Somoskai Faluna­poknak, ahol bekapcsolódva a falu életébe moldvai környezetben zenélhetünk, tanulhatunk. Ez fő inspirációs forrás számunkra, és rálátást ad az ottani népzenére, mely élő folyamat­ként állandóan változik, újul. Repertoárunkat főleg azoktól a moldvai zenészektől tanultuk, akikkel nyaranta ott találkoztunk, név szerint Paun Ionel szaxofonostól (a kobzás Paun Vasile fia), illetve a bacioi-i fanfárzenekartól. Ezek a zenészek gyakran muzsikálnak a csángó falvakban. Újabban merítünk az interneten egyre nagyobb számban fellelhető dallamokból is. Előadásunkban Románia moldvai részén napjainkban is hallható, lendületes, feszes ritmusú több nemzet folklórhagyományaiból táplálkozó (román, csángó magyar, szerb, bolgár, török, zsidó) zenei világát adaptáljuk egyéni hangszereléssel és felfogással. Célunk, hogy a jelenleg is zajló zenei folyamatokat a magunk módján beillesszük az itthoni zenei életbe.


A zenekar tagjai:

Bede Péter - alt szaxofon, tárogató
Sófalvi Kiss Csaba - tenor szaxofon, kaval, furulya
Salamon Soma - harmonika, kaval, furulya
Róka Szabolcs - koboz, ének
Benke Félix - dob, doromb, falevél

 

 

Fanfare Shukar

 

Egy romániai kis faluból, Zece Prãjiniból jöttek, egy olyan faluból ahol romák és románokkal élnek együtt, sokan, összezárva, máról holnapra, nehéz körülmények közt. Az ott élőknek sokszor csak a zene segít átlendülni a megpróbáltatásokon.
A faluban nem kevesebb, mint 5 rézfúvós zenekar van, akik esküvőkön, temetéseken, keresztelőn és más ünnepeken muzsikálnak a környéken. Időről-időre néhányan közülük Románián kívül is megfordulnak.
Costicã Panþiru 9 rokonával (testvérek, apák, fiúk, vejek) együtt alapították meg a Fanfara Shukar zenekart. Costicã az egyik legismertebb a rézfúvós zenekarvezetők közt. Annak köszönhetően, hogy zenekarban előforduló összes hangszeren játszik, bármilyen hangzást ki tud hozni a zenekarból. A hallgató sosem tudhatja hol ér véget a hagyományos repertoár, és hol kezdődik Costicã fantáziája.
Főleg a Romániai, de a sok külföldi élménynek is köszönhetően sok tapasztalatra és kreativitásra tettek szert.
Az együttes több nyugat-európai fesztiválra ellátogatott már. Nemrégiben, 2006 és 2009 között, a Zingaro Theatre-rel közös Battuta c. előadással bejárták majd az egész világot.
Az utazások mellett a Fanfare Shukar renszeresen hazatér Zece Prãjiniba, ahol állandó résztvevői a környékbeli zenei életnek.


 

Jegyár: 1500 Ft

Jegyek kaphatók  itt.

A Budapest Folk Fest további programjai itt

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat