2014.04.26. 4 PM “There’s music inside!” – looking for the Folk Musician Wine of the Year. Juan Mari Beltran (ES), Buda Folk Band, Góbé Band, Tallabille Band BUDAPEST FOLK FEST (Fonó)

2014.04.26. 16.00 Van benne muzsika! Juan Mari Beltran (ES), Buda Folk Band, Góbé, Tallabille BUDAPEST FOLK FEST (Fonó)

Az ország vezető népzenészeivel keressük az ország Népzenész Borát! Fellép a leghíresebb Txalaparta játékos, a baszk Juan Mari Beltran és zenekara!


 

Van benne muzsika! - keressük az Év Népzenész Borát! km.: Buda Folk Band, Góbé, Tallabille

 

A Budapest Folk Fest kiemelt nemzetközi vendége:

 

Juan Mari Beltran baszk Txalaparta játékos és zenekara - koncert 22.00-kor a Nagyteremben

 

Van benne muzsika! Évente egyszer a részvevő népzenészek úgy keresik az Év népzenész borát, ahogyan régen tették ezt a falvakban: Van-e benne muzsika? Idén kiemelt regiónk Badacsony, mivel tavaly mind fehér mind vörös kategóriában övék lett az aranyérem. Ezen az estén fellépnek Magyarország vezető népzenész formációi: a Buda Folk Band, akiknek legutolsó, Magyar Világi Népzene c. albumát a világzenei toplista második helyére szavazta be a nemzetközi zsűri, a Fonó egyik legkedveltebb táncházi bandája, a Góbé zenekar és a Tallabille, akik első lemezük anyagát mutatják be.

Az idei Budapest Folk Fest kiemelt produkciója szintén szombaton este mutatkozik be a Fonó nagytermében; a baszk zene egyik legjelesebb képviselője, Juan Mari Beltran és zenekara lép fel. Beltran a baszk nemzeti ütőhangszer, a xalaparta kiemelkedő játékosa, a baszk hangszerek és zene legaktívabb oktatója, tanára, hagyományainak ápolója. Koncertje különleges élményt ígér.

 

Juan Mari Beltran 

 

A Donostia-San Sebastíánban született txalaparta művész, a baszk népzene egyik legkiemelkedőbb alakja, már 11 évesen klarinétozott, és egy másik érdekes baszk népi fúvós hangszeren, a txistu-n játszott. 16 évesen tagja lett az Argia népzenei együttesnek. Sok népzenésszel dolgozott együtt, köztük „txalapartarik”-kal, vagyis txalaparta művészekkel. Velük és bátyjával együtt a 60-as években, a Baszk Művészeti Iskola működése alatt egy új korszakot nyitottak a txalaparta művészetben, mely a tradicionális baszk népzenéhez nyúlik vissza.


Beltran külömböző zenekarokban játszott, többek között az avantgárd festő, Rafael Ruiz Balerdi által alapított Grupo de Música Contemporánea-ban. Később saját zenekarai mellett – Sustriak, Azala, Txanbela (amellyel napjainkban is fellép) – sok más baszkföldi zenésszel és zenekarral működött együtt, melynek köszönhetően sok különféle album született.
A zenélés mellett több, a népzenéről és a népi kultúráról írt tanulmányát publikálták a baszk tudományos és etnográfiai folyóiratokban. Az egyik ilyen kiemelkedő tanulmány az Euskal herriko Soinu Tresnak (Baszkföldi hangszerek), amely album formájában jelent meg, és ma az egyik legjelentősebb gyűjtásnek tekintik a baszk zenéről.


A Hernani Konzervatóriumban tanárként működött, ahol később megalapította a Txalaparta Iskolát. Az elmúlt években szintén számos előadást tartott különböző fórumokon.


1996-ban létrehozott Oiartzunban egy múzeumot Herri Musikaren Txokoa (kb. Népi zenesarok) néven, ahol az általa gyűjtött hangszerekből, könyvekből, hangfelvételekből, fényképekből és filmekből egy állandó kiállítás nyílt.
Legutóbbi albuma, az Arditurri 2002-ben jelent meg, amelyen quintettben hallhatjuk játszani.


A Juan Mari Beltran (txalaparta, alboka, txistu, Ttun-Ttun) olyan kiváló zenészekkel lép fel nálunk, mint  Ander Barrenetxea (txalaparta, dob) és Errege Belda (harmonika, txalaparta). 
 

Mi is az a txalaparta?


A txalaparta [csalaparta] baszk népi ütőhangszer. A megszólaltató játékos a txalapartari. Általában két, tartóként használt tárgyból (kosarak, székek, padok stb.), rajtuk valamilyen szigetelőanyagból (kukoricalevél, összetekert régi zsákok, szalma stb.) és ezekre téve egy fából készült lapból áll, amelyet két játékos négy pálcával üt. Hagyományosan két vagy három fatáblát használnak a txalapartához, de újabban léteznek egy tucat falapból összeállítottak is, amelyek közül mindegyiknek más a hangzása, így akkordok és dallamok is játszhatóak rajtuk.

 

 

Tallabille együttes

 

Az együttes az autentikus dél-alföldi zene bemutatására, az itteni tekerős hagyomány értő tolmácsolására jött létre. Tekerőn, dudán, esz-klarinéton és citerán – a vidék hagyományos hangszerein – játszanak. Céljuk, hogy az eredeti hangzásvilág minél jobban megőrződjön, feldolgozások és átiratok helyett kizárólag a népzene bemutatásával foglalkoznak.
A zenekar tagjai a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai, többüket Prima Junior-díjjal is kitüntették. A Fölszállott a páva c. televíziós vetélkedőben különdíjat kaptak.
Küldetésüknek tartják az Alföld népzenei hagyományainak feltárását és népszerűsítését. Most megjelenő lemezük címe: Hallották-e hírit Csongorád megyének.

 

Istvánfi Balázs – duda
Legeza Márton – tekerő
Lipták Péter – esz-klarinét, citera, tárogató
Németh András – tekerő

Ének: Havay Viktória, Navratil Andrea, Soós Réka, Papp László


 

Buda Folk Band

 

A Magyar világi népzene címmel megjelent új Buda Folk lemezt, amellyel nemzetközi sikereket ért el a zenekar, most élőben is hallhatjuk. 

 

"A Buda Folk Band erejét éppen az adja, hogy a tradicionális, autentikus gyökerekből táplálkozó népzenét napjaink városi környezetébe helyezi, vagyis virtigli urbánus hagyományőrzésben utazik, ami nem jelenti persze, hogy ne használna fel motívumokat, gondolatokat más műfajú muzsikákból is, megteremtve így a Buda Folk Band-hangzást."(nol.hu)

 

Buda Folk Band tagjai:

Csoóri Sándor ’Sündi’ – kontra, bolgár tambura, ének,
Éri Márton – brácsa, kontra
Maruzsenszki Andor – hegedű,
Takács Ádám – hegedű,
Salamon Soma – harmonika, furulya, kaval
Király Tamás – bőgő

 

Góbé Zenekar

 

Biztosan ismerős a Fonót régóta látogató vendégek számára a zenekar neve, hiszen 2010 és 2012 között minden Szerdán muzsikáltak nálunk, az Utolsó Óra táncházban. A öt fiatal zenész, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, számos hangszeren játszanak, és nem csak a népi, hanem a klasszikus zenében is képzettek. Elkötelezettséget éreznek a hagyományos népzene minél hűbb elsajátítása és megszólaltatása ügyében. Ezáltal lehetőségük nyílik a forráshű népzene és a bartóki, vagy saját feldolgozások magas szintű megszólaltatására.

 

Kiss B. Ádám - hegedű, ének
Vizeli Máté - 3 húros brácsa, 4 húros brácsa, hegedű, koboz, gitár
Egervári Mátyás - cimbalom, dudák, brácstambura, tekerő, gardon, dob
Csasznyi Imre - basszprímtambura, ének, 3 húros brácsa
Tímár Márton - nagybőgő

 

Belépő:1000 Ft

Jegyek kaphatók itt

 

A Budapest Folk Fest további programjai itt

 

Juan Mari Beltran

 

Tavaly ilyen volt az Év Népzenész Bora választás:

 

Tallabille együttes

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat