2014.04.23 6:30 PM Joc (ethnic Romanian ball) from Micherechi (Méhkerék, HU) with authentic village dancers BUDAPEST FOLK FEST (Fonó)

2014.04.23 18.30 Méhkeréki Zsok (román bál) hagyományőrzőkkel BUDAPEST FOLK FEST (Fonó)

Hagyományőrző gálaműsor: Nyisztor György Hagyományőrző Együttes (Méhkerék), muzsikál: Patyi Zoltán és a Szeret


 

Zenekarok: Patyi Zoltán és a Szeret
Énekesek: Tintér Gabriella és Pojendán Gergő

 

Vendégünk a  Nyisztor György Hagyományőrző Együttes Méhkerékről!

 

Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas táncművészek)

 

18.30 Kezdő és haladó tánctanítás
Haladó csoport tánctanárok : Kocsis Enikő - Fitos Dezső
Kezdő csoport tánctanárok: Kovács Kata - Módos Máté
21.00 gálaműsor: Nyisztor György Hagyományőrző Együttes (Méhkerék)
utána táncház

 

A Békés (korábban Bihar) megyei Méhkerék, a Magyarországi románok által legnagyobb arányban lakott falu. Messze földön híres gazdag mozgáskincse , kristálytiszta ritmikája, sokszínű tánckultúrája , mely mindig odavonzotta a magyarországi táncélet , figyelmét , érdeklődését. Elsők között Tímár Sándor , Sebő Ferenc és a nem régiben elhunyt Halmos Béla gyűjtöttek számunkra ott táncot és zenét.

 

Rá emlékezve:

"— Én Méhkerékre hazajárok. Nem csak azért, mert gyulai vagyok, hanem mert Kovács Tibi bácsit atyai tanítómesteremként szerettem. A méhkeréki zene és táncok különös színt képviselnek a hazai tánckultúrában.-" idézet Halmos Bélától.

Kimagasló szintű zenészként ismert Kovács Tivadar kinek neve elválaszthatatlan lett Méhkerékkel, akár csak Nyisztor György táncosé ,akik mindketten a népművészet mesterei, a méhkeréki néptánc és népzene fáradhatatlan művelői és népszerűsítői. 1987-ben egy hét különbséggel távoztak el közülünk. Nyisztor György halála után a helyi táncegyüttes felveszi a nevét, zenekaruk pedig megtartotta a Kovács zenekar nevet rájuk emlékezve.

 

Nyisztor György özvegye Mária néni így emlékezik:

— Soha senki nem tanította táncolni Gyuri bácsit. Őt az Isten igen nagy ajándékokkal engedte el az életbe. Ez a táncon kívül a kedve volt. Sohase láttam szomorúnak. Pedig kijutott a bajból. Volt olyan, hogy egymás után három lovunk pusztult el, de akkor sem kesergett. Sőt, nekem is mindig azt mondta, ne búsuljak, majd az Isten megsegít. Hatvanötödik életévét taposta, amikor '87-ben örökre itt hagyott... Jó barátok voltak Kovács Tivadarral, s a halálba is majdhogy' együtt mentek. Tivadar halt meg hamarabb egy héttel, s Gyuri bácsi is követte —
Ezekkel a szép gondolatokkal próbáljuk felkelteni az érdeklődést, hiszen egy olyan unicumnak mondható nemzetiségi tánc tanítás indul jövő szerdától a Fonó Budai Zeneházban a Fonó Szerda keretein belül amely, a bihari román táncok között is egyedi névjegynek számít. Ennek csúcspontja április 23. szerdai Hagyományőrző Gála, ahol fellépnek a méhkeréki Nyisztor György Hagyományőrző Együttes táncosai, név szerint : Papp László, ifj. Papp László, Gombos János,Márk Róbert, Ruzsa Roland,Kovács János, Bóka Tivadar, Rossu Odett, Ruzsa Nóra, Ruzsa Helga,Mag Szintia.

 

Jegyár: 1000 Ft

Jegyek kaphatók itt

 

A Budapest Folk Fest további programjai itt

Nyisztor György – méhkeréki táncos 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat