2014.04.22. 7:30 PM Szilárd Mezei and his Band, Kreintaal-Porteleki-Kiss Trio, Dresch Quartet BUDAPEST FOLK FEST (Fonó)

2014.04.22. 19.30 Mezei Szilárd és zenekara, Kreintaal-Porteleki-Kiss trió, Dresch Quartet BUDAPEST FOLK FEST (Fonó)

Három remek formáció egy este: Mezei Szilárd formációja (Vajdaság), Karoliina Kreintaal észt hegedűs nemzetközi triója, A Dresch Quartet koncertje


 

19.30 Mezei Szilárd Túl a Tiszán Innen Zenekar - Bodor Anikó gyűjtésének szentelt koncert

Különleges vendégünk lesz  Mezei Szilárd vajdasági hegedűs-brácsás kvintettje, akik Bodor Anikó gyűjtéseinek szentelik koncertjüket. Mezei Szilárdnak az elmúlt években a kiváló londoni Leo Records kiadónál jelentek meg felvételei. Mezei a népdalokat Bodor Anikó Vajdasági Magyar Népdalok című gyűjteményéből válogatta a koncert anyagához. Célja egyfelől a vajdasági magyar népzene ápolása és éltetése az improvizatív- és a kortárs zene eszközeivel, annak népszerűsítése a kortárs komolyzene, a dzsessz és az improvizatív zene fórumain otthon és külföldön is; másfelől tisztelgés Bodor Anikó zentai népzenekutató és népművelő máig kellően nem értékelt nagyszabású és nagy hatású munkája és személyisége előtt.

 

Szilárd MEZEI - brácsa
Andrea BERENDIKA – furulya, alt furulya
Bogdan RANKOVIĆ – klarinét, basszusklarinét, alt szaxofon, szoprán szaxofon
Branislav AKSIN – harsona
Tijana STANKOVIĆ - hegedű
Ákos KESZÉG – hegedű
Marina DŽUKLJEV – zongora
Ervin MALINA - nagybőgő
István CSÍK – dobok

 

Túl a Tiszán Innen Zenekar

 

A zentai születésű Mezei Szilárd mint hegedűs, brácsás, nagybőgős és zeneszerző különböző felállású zenekaraival (duótól nonettig) kortárs improvizatív zenét játszik, elsosorban saját kompozíciókat. Zeneszerzőként fő érdeklődési területe az improvizáció és kompozíció kapcsolata, a jazz és a népzene. Aktívan foglalkozik színházi zeneszerzéssel is, állandó munkatársa a Jászai-díjas Mezei Kinga, illetve gyakori munkatársa Urbán András és Várszegi Tibor rendezőknek. Kobzon és Oud-on játszik eredeti népzenét, illetve népzenéhez kötodő improvizatív zenét.


Előadóként és résztvevőként közreműködött több improvizatív zenei műhelyben, illetve személyiségfejleszto kurzus intuitív zenei részlegének munkájában is. Gyakran játszott és játszik együtt ismert improvizatív zenészekkel (tk. Matthias Schubert, Geröly Tamás, Szabados György, Dresch Mihály, Michael Hornstein, Márkos Albert, Tim Hodgkinson, Peter Ole Jörgensen, Jens Balder, Szelevényi Ákos, Joe Fonda, Michael Jefry Stevens, Joelle Leandre, Hamid Drake Herb Robertson, Frank Gratkowski, Charles Gayle) itthon és külföldön.

Zenei írásai a kanizsai Orbis, az újvidéki Új Symposion és a gyori Muhely folyóiratokban jelentek meg.

Tagja a Szerbiai Zeneszerzők Szövetségének, illetve a „Gyorfree” – Jazz, Improvizatív- Kortárs- és Népzenei Műhely – Egyesületnek.

Jelenleg a Mezei Szilárd Triót, a Mezei Szilárd Quintettet / Sexttet ill. a Mezei Szilárd Ensemble-t vezeti, ezenkívül közreműködik több improvizatív-zenei formációban.
 

21.00 Karoliina Kreintaal - hegedű, kannel, hiiu kannel (EST), Kiss Krisztián - szaxofon, furulyák, Porteleki Áron - dob, brácsa, ütőgardon

 

Egy ma is élő és komoly hagyománnyal rendelkező kultúra képviselője lép fel a Budapest Folk Festen. Az észt Karoliina Kreintaal és magyar zenészbarátai - Porteleki Áron és Kiss Krisztián - tartanak egy unikális koncertet.  A Magyarországon tanuló tehetséges fiatal művésznő az Észt Intézet által indított “Találkozások az észt népzenével" című ismeretterjesztő koncertjei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Budapesten. A Budapest Folk Festen a Porosból és a Tűz Lángjából is ismert Porteleki Áronnal és Kiss Krisztiánnal alakított triójukkal lépnek fel.

Produkciójójukban az észt népdalok, és népzene van a középpont, amihez kapcsolódik a magyar népi hangszerek játéka, amitől a produkció izgalmas fordulatot vesz, és egyedivé válik. Erők és energiák, kultúrák különleges kapcsolatának lehetünk tanúi. A zenészek improvizativ játéka által egy autonóm hangzás és atmoszféra alakul ki.

 

 22.00 Dresch Quartet - Lélek-zene életből

A napot a Dresch Quartet koncertje koronázza meg. A legendás formáció legutóbbi, a Fonó kiadásában napvilágot látott Kapu és kert c. lemeze már megjelenése után pár nappal a jazzma internetes közönségszavazásán az Év Jazzlemeze lett. A Dresch Mihály-Lukács Miklós-Hock Ernő-Baló István négyes ezúttal a koncertnek a Lélek-zene életből címet adta, ami nem meglepő, hiszen Dreschéktől mindig lélek-zenét kapunk, mindig mást, mindig megújulót, mindig magasabb szférákból valót. 

A Dresch code:

"Ha Dresch Mihály fémjelezte albumot teszek a lejátszóba, egy másodpercig sincs kétségem afelől, hogy kiváló dallamokkal, témákkal, improvizációkkal tarkított felvétel fogja kényeztetni fülemet. Vajon mit tud, ami garanciát nyújt az állandó prémium minőséghez? Misi fantasztikus jazz- és népizenész (ez ugye kettő), plusz a tudásához olyan lelkiség párosul, mely egyedülálló a világon. Igen, a világon! (...) Olyan világba kalauzol minket a négyes, mely a legideálisabb, amit csak elképzelhet az emberfia magának. Sallangmentes, hagyománytisztelő és jó értelemben véve felkavaró." (Gáspár Károly, jazzma.hu)

 

Belépő helyszínen 2000 Ft.
Elővételben 1500 Ft.
Jegyek kaphatók itt.

A Budapest Folk Fest további programjai itt

 

 

Dresch Quartet: Kapu és kert lemezbemutató koncert rövid videó

 

Karoliina Kreintaal (EST) - Porteleki Áron - Kiss Krisztián

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat