2014.03.21 Fonó Stage: Szűnőföldem [My Home-end]. Tántorgók / Staggerers – dance show by the Dezső Fitos Company

2014.03.21 19:00 Fonó Pódium: Szűnőföldem - irodalmi est. Tántorgók – a Fitos Dezső Társulat táncjátéka

A Fonó Pódiumon Fitos Dezső Társulatának Tántorgók c. előadásában a mai magyar táncélet kimagasló egyéniségei lépnek fel.


Megnyitja kapuit a Fonó Pódium
 
A Fonó Pódium 2014 februárjától havonta táncos, irodalmi és zenés színházi produkcióknak ad otthont. 
 
19:00 Ferdinandy György beszélget Csender Leventével, a Szűnőföldem című könyv szerzőjével
 
"Beszélni kell, másképp sohase fogy el a szó" – írja Csender Levente a közelmúltban megjelent, második novelláskötetének mottójában, és beszél is a kisebbségi lét erdélyi és budapesti valóságáról. Hitelesen. A fiatal erdélyi író Szűnőföldem című kötetében az Eltartási szerződés című novella is megtalálható, amellyel Csender nemrég első díjat nyert az Alexandra Kiadó novellapályázatán.
 
"Egyetlen hosszú mondat. A faluról városra, az agrárszegénységből a posztindusztriális nyomorba, a paraszti életformából a lumpenbe, a kisebbségből a nagy büdös semmibe való átkerülés mondata. Legnagyobb erénye a tömörség. A kötet négy flekken többet mond Csender mikrovilágáról és a nagyvilágról, mint egy négyszáz oldalas regény." (Ferdinandy György) 
 
Két kortárs novellista, mindketten országot váltottak, mindketten kivándoroltak. Ferdinandy György 1956-ban indult Nyugatnak, s Franciaország után kikötött Puerto Ricóban, ahol harminchét évig tanította a rabszolgák leszármazottait, aztán Miami következett, ma ott is él, meg Budapesten is, egyre többet. Vajon hol van otthon?
Csender Levente 1991-ben gyerekként hagyta el a Székelyföldet, volt hontalan Budapesten, hosszabb időt töltött Párizsban, Londonban, Dél-Olaszországban, közben prózaíróvá érett. „ Tudod, nagyapa, aki két országban él, annak csak fél ideje van mindkét helyen, csak két fél életet él az egy egész helyett, és azt is valahogy úgy, hogy egyik helyen a teste, másikon a lelke. És pont ott nincs, ahol épp lennie kéne.” –írja Tranzitváró című novellájában.
A két szerző egyszer találkozott. Bár negyvenkét év korkülönbség van köztük, rögtön összekötötte őket valami: az elhagyott szülőföld.

Ferdinandy György (1935, Budapest) József Attila-, Márai Sándor-,Déry Tibor-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett író, akinek ötvennél is több kötete jelent meg magyarul, franciául és spanyolul, legutóbbi könyve Mélyebbre címmel jelent meg tavaly a Magyar Napló kiadónál, idén könyvfesztiválra jelenik meg a Fortuna szekerén című novelláskötete.

Csender Levente (1977, Székelyudvarhely) Móricz Zsigmond-, Barankovics István- ösztöndíjas író, eddig négy novelláskötete jelent meg. Novelláit román, szlovák és spanyol nyelvre is lefordították. Jelenleg a Balkány expressz című novelláskötetén dolgozik
 

20:00 Fitos Dezső Társulat: Tántorgók

 
Amerika a jövő országa, Amerika az ígéret földje, Amerika a lehetőségek hazája, egy tündérmese, főleg a 20. század eleji magyar nincstelenség felől nézve. A magyarországi szegénylegények, zsellérek, napszámosok, cselédek százezrei hagyták el a hazát az itthoni gondok enyhítésére, a könnyebb jövő reményében. Fiumében mondtak búcsút Európának, s többhetes utazás után Ellis Islanden találkoztak először a meseországgal, ahol azonnal hunkyk lettek, "izompacsirták", és nyelvtudás híján a legkeményebb munkákra osztották be őket. Hitték, hogy hazatérnek, földet, házat vesznek majd a kint keresett pénzből, de a kivándorlóknak csak negyede tért vissza Magyarországra.
Róluk szól most a tánc, a tántorgókról, róluk, a bátrakról és a bizonytalanokról, akik éhesen és tétován várták az ügynököt, hogy rabszolgamunkára vigye őket Pennsylvania bányáiba... Róluk, a kitántorgókról, a hunkykról, akik az I. világháború előtt érkeztek Amerikába, szédölögve, tántorogva az idegen világban, ahol megtanultak élni, de mindvégig kívülállók maradtak. Róluk, a bujdosó magyarokról, akik tiszta tekintettel, de tántorgó lélekkel álltak az Újvilág földjén.
Fitos Dezső Társulata nekik állít emléket, megmutatva négy kivándorló legény sorsán keresztül a magyar paraszti exodust.
 
Rendező-koreográfus: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas)
Dramaturg: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)
Zene: Pál Lajos, Pál István "Szalonna", Makó Péter
Jelmez: Szűcs Eszter
Művészeti munkatárs: Kocsis Enikő (Harangozó Gyula-díjas)

Szereplők: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas), Módos Máté, Darabos Péter, Moussa Ahmed, Fundák Kristóf, Sánta Gergő, Popovics Márk, Tókos Attila

Fitos Dezső energikus személyisége , kimagasló tánctudása köré szerveződött Társulat 2007-ben alakult. Suszter Álma c. előadásuk New Yorkban a Broadway-n is óriási sikert aratott. A számos külföldi sikert arató együttes 2012-ben mutatta be Tántorgók c. előadását, amely témájával napjainkban is rendkívül aktuális. 
2013 nyarán a Társulat is részt vett a Washingtonban megrendezett Smithsonian Folklife Fesztivalon A Magyar Falu c. produkcióval, amit több millióan láthattak a fesztivál ideje alatt nagy sikerrel. A társulat produkcióiban a mai táncélet kimagasló egyéniségeivel, meghatározó szereplőivel találkozhatunk, akiknek nemcsak hívatásuk, de életük a tánc.
 

 
Utána táncház!
 
Belépő a helyszínen 1300 Ft.
Elővételben 1000 Ft.
 
Jegyek kaphatók itt.
 
 
 
Fotók: Gorácz József
 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat