2014.03.08 19:00 Transylvanian Musicians’ and Authors' Club. Bazseva Band: album release concert

2014.03.08 19:00 Erdélyi Zenészek és Írók Klubja. Bazseva lemezbemutató koncert

„Szétszóródtunk, de ismét találkozni akarunk.” Havonta egyszer az erdélyi zenészek mindenkit, mint anno Erdélyben, szívesen látnak és hívnak.


Meghívott zenész: Mihály Emil, buzai prímás Szamosújvárról

Az irodalmi est vendége: Vincze Ferenc

 

19.00 óra Erdélyi írók klubja A FONÓ BUDAI ZENEHÁZ ÉS A MAGYAR NAPLÓ FOLYÓIRAT tisztelettel meghívja:
A Desertum CÍMŰ PRÓZAKÖTET BEMUTATÓJÁRA
VENDÉGÜNK: Vincze Ferenc A KÖTET SZERZŐJE

"Persze kíváncsi lettem volna apámra, de sohasem láttam. Nagyapám szerint az egyetlen férfias cselekedete az volt, hogy az egyik éjjel sunyin fellopózott Báró vajda szekerére, s felcsinálta Rozit, a vajda egyetlen lányát, az anyámat.”


VINCZE Ferenc – 1979-ben született Marosvásárhelyen. Író, irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársa. Junior Prima-díjas, az Ambroozia internetes irodalmi újság szerkesztője, a Fiatal Írók Szövetsége és a Magyar Írószövetség tagja. Önálló prózakötetei: A macska szeme (2007), Desertum (2013)

HÁZIGAZDA és beszélgetőtárs: Csender Levente, író

 

20:00 Erdélyi Zenészek klubja, tánctanítás, 21:00-től táncház

Meghívott zenész: Mihály Emil, buzai prímás Szamosújvárról

 

Az erdélyi táncházmozgalom a magyarországi ötlet átültetésével jött létre, két lényeges különbséggel: Ceausescu kommunista diktatúrájának sötét árnyékában és az akkori kulturális elzártságban utóvirágzó paraszti kultúra világítótornyának tövében született meg. Akkor még igazi lakodalmakban, igazi nagy prímások játszottak, és a székiek sem csak Kányádi halhatatlanná lett versében táncoltak „fekete-pirosban” a kolozsvári Posta téren. És, bár a szeku azonnal kitüntetett figyelmével, mégis, kerültünk legyen bárhova a világban, életünk meghatározó élménye lett az akkori „táncházas” lét.

 

Muzsikálnak: Major Levente, Szász József, Szász Lőrinc (Üsztürü), Papp István „Gázsa” (Gázsa Együttes), Kelemen László (Bodzafa, Ökrös), Pávai István (Barozda)

Rendszeres adatközlő vendégek: Cilika Gyula, Harlet Ioan „Nucu”, Hodorog András, Csiszár Aladár, ifj. Neti Sándor, Kodoba Florin

 

Miért szeretnénk újra összekötni a táncházat az irodalmi élettel?

 

A hetvenes évek kibontakozó táncházmozgalma és a népinek nevezett írók csoportja egymásba fonódva, egymást támogatva erősítették jelenlétüket a magyar kulturális életben. Egyfelől Csoóri Sándor volt az, aki nyilvános kiállásával úgymond legitimálta a táncházmozgalmat, az írok népi kultúrára fogékony csoportja pedig kifogyhatatlan ihletforrásra lelt a népzene által megismert paraszti világban, valamint magukban a népdalszövegekben is. Az eredmény egy önálló költői nyelv lett.

 

20:30 Bazseva lemezbemutató koncert

 

Bazseválni azt jelenti, zenélni, mi több, muzsikálni!
6 fiatal bazsevás 2013-ban elhatározta, hogy megmutatja, a magyar népzene sosem mehet ki a divatból, hisz megunhatatlan, mint a hazaérkezés. Ide született sorsunkkal sok kincs mellett ezt a zenei csodát is ajándékul kaptuk.

 

A Budapesten és annak agglomerációjában élő zenész fiatalok, - akiket összeköt a magyar népzene szeretete - közös zenei anyanyelvünkön, az „anyazene” autentikus nyelvén szólnak hozzánk.
Szakítani kívánnak azzal a sokakban helytelenül rögzült sztereotípiával, hogy a népzene szeretete külsőségekben is meg kell, hogy nyilvánuljon. Ők kalap, pruszlik, tarsoly és bajusz nélkül lépnek elénk, pusztán a magyar népzenét adva. Eredeti formájában, egyszerű teljességében, mély hagyománytisztelettel.
Mert a magyar népzenének vitathatatlan létjogosultsága van a városokban is. Klubokban kellene hallgatni, akár a jazzt. Dallamvilága egyedülálló, ritmusos, ezerarcú. Felépítése ösztönösen bölcs, és zsigerig hatol. A népdalok szövegei pedig örökérvényű életbölcsességet hordoznak, aktuális, személyre szabott üzenetekkel.
Ez a Bazseva missziója.
 

Belépő:
1000 Ft

Jegyek kaphatók itt

 

 

A programot a Bethlen Gábor Alap támogatta.

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat