2014.02.19. 18:30 Fonó Wednesday” dance house

2014.02.19. 18:30 Fonó Szerda - Szatmári Bál hagyományőrzőkkel

A város legnépszerűbb táncháza szerdánként a Fonóban. Táncanyag: Szatmár. Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső


Szatmári Bál hagyományőrző vendégekkel.

 

A Nagyecseden élő utolsó olyan generációt láthatjátok, akiknek táncát még Martin György néptánckutató gyűjtötte fel:

 

Tóth Miklós, Murguly Lajos, Murguly Sándor, Czine Róza és még sokan mások.

 

Adatközlő zenész: Horváth András, tiszakóródi prímás

 

A nagyecsedi táncosok kukoricakásás töltött kápsztával kedveskednek a Fonó vendégeinek.

 

"Dr. Martin György Nagyecseden 1955-ben készített táncfelvételével kezdődött el a falvak táncéletének feltárása. Ennek köszönhetően Szatmár az elsők között az egyik legjobban feltárt terület. Gazdag és színes táncai a magyar tánckincs egészét véve igen jelentős helyet foglalnak el a sokszínű palettán. Az ecsedi verbunk , mely messze földön híres sajátos motívumai miatt, vagy a " magyar csárdás" ami innen emelkedett nemzeti szintre a magyar csárdásstílusok közül is igazolja ezt. A világ bármely pontján a csárdás hallatán összekötődik a név a magyarokkal. Fontos nemzeti értékünk. Reméljük e pár sorral felkeltettük érdeklődéseteket, az általunk is nagyon tisztelt és szeretett népi kultúránk felé.
Zárás képpen azt hiszem igazán helyén való ,hogy " a Fonó egy olyan hely, ahol kezet foghatsz a Hagyománnyal""

 

Fitos Dezső
Népművészet Ifjú Mestere, Harangozó -díjas táncművész , koreográfus

 

Szatmári táncokat Nagyecsedről tanulhatott a sikeres és sokak által kedvelt Fonó szerdák táncházi sorozatában öt alkalommal aki ide látogatott. Muzsikált a Tükrös és a Szalonna zenekar akik köztudottan a Szatmári zene legjobb ismerői, énekeket tanulhattak Tintér Gabriellától és Pál Esztertől.
Mint az már hagyomány a Fonóban minden hatodik alkalommal hagyományőrző vendégeket hívunk, most sincs ez másképp. Február 19-én Nagyecsedről érkeznek hozzánk a Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes. Kiváló idős mesterek és fiatal táncosok név szerint: Murguly Lajos, Lőrincz Sándor, Bulyáki Zoltán, ifj.Bulyáki Zoltán, Szőcs Attila, Tóth Miklós, Rákóczi Kovács Gusztávné- Irénke néni, Czine Róza,Tóth Miklósné, Andóné Kujbus Nóra, Bulyáki Anett, Nyíregyházi Zsuzsa.
Az együttes táncosai nem hivatásos táncosok, hanem lelkes hagyományőrzők, akik a táncot elődeiktől és egymástól tanulták, tanulják. Őket a tiszakóródi Horváth András prímás a Tükrös zenekarral közösen kíséri az esti gálában, majd muzsikálnak az azt követő a Szatmári Bálban. Pap László barátunk pedig - aki köztudottan a pásztorkultúra szerelmese és tudója - énekével színesíti a báli hangulatot.
Sajátos helyi ízekkel is kedveskednek nekünk nagyecsedi vendégeink, mégpedig 150 db. tengerikásás töltöttkáposztával, hamisítatlan nagyecsedi módra!

 

Az est házigazdája: Fitos Dezső
Táncmesterek:
Haladóknál:Fitos Dezső-Kocsis Enikő
Kezdőknél: Hajdú Flórián/ Berecz István-Kovács Kata

 

Muzsikál a Tükrös.

 

Énektanár: Papp László

 

Táncanyag: Szatmár

 

18:30: Kezdő és haladó tánctanítás
20:00: táncház


Szakítva az elmúlt évek hagyományaival, a szerdai táncházainkban sűrűbben váltakoznak a táncanyagok. Ilyenformán a sokrétűbb oktatás mellett gyakrabban találkozunk adatközlő zenészekkel és táncosokkal.

 

A „szerdai Fonótáncház”, mindenkori elnevezésétől függetlenül fogalommá nemesedett.
Ezt a hírnevet elsősorban azzal érdemelte ki, hogy a program egyik legfontosabb hitvallása a folyamatos kapcsolattartás a táncházasok és az adatközlők, népi hagyományőrzők között. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizennyolc évben a föllelhető énekes-táncos-zenészek közül mindenki megfordult a Fonóban a Rábaköztől Moldváig. A szerdai táncházakba minden hónapban egyszer hagyományőrző öregeket hozunk ki, hogy ne csak kiváló közvetítőkön keresztül lehessen ismerkedni ezzel a csodálatos műveltséggel, hanem magából a tiszta forrásból is meríthessünk.

 

Új lendületet adtak a programnak Kocsis Enikő és Fitos Dezső, táncművészek és táncpedagógusok. Szakmai kvalitásaikon túl elsősorban az a sodró lendület ragadja magával a vendégeket, amely táncukból és személyiségükből árad.


Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!

Belépő:
1000 Ft

Jegyek kaphatók itt

 

Kedvcsináló videó a szatmári táncokhoz:

 

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat