2016.11.03. 7,30 PM DIWALI, a fények ünnepe: Debasish Ganguly (IND), Szalai Péter, Bittner Meenakshi Dóra

2016.11.03. 19:30 DIWALI, a fények ünnepe: Debasish Ganguly (IND), Szalai Péter, Bittner Meenakshi Dóra

Debasish Ganguly indiai szitárművész és Szalai Péter tabla mester koncertje tánccal fűszerezve.


DIWALI, a fények ünnepe


Az est apropóját az indiában ma is élő hagyomány, a DIWALI adja, mely a "Fények Ünnepe", s egyben az indiai újév kezdete.
Az október végére eső ünnep az év sötét felének kezdetét jelölte, amikor a fények gyújtásával megőrizték a Nap erejét, a tudat tisztaságát, a szellem fényességét. A hagyomány ma is él, mindenki részt vállalhat a Fény hazatérésében.
A Diwali során az otthonokat és az utcákat kis lámpások ragyogó fényei világítják meg Indiában. A mécsesek vagy lámpák, melyeket minden háznál meggyújtanak ilyenkor, hírnökei a fény győzelmének a sötétség felett, valamint a jó szerencse invitálói, hogy bőség és boldogság lépjen az otthonokba.
A Diwali az egyik legnépszerűbb ünnep Indiában, családi, baráti látogatásokkal, zenével, tánccal teszik emlékezetessé.

szitár: Debasish Ganguly
tabla: Szalai Péter,
tánc: Bittner Meenakshi Dóra


Debasish Ganguly szitárművész 1960-ban született Kalkuttában. Első tanítómestere, guruja édesapja a híres Dhana Gopal Ganguly bansuri (indiai bambuszfuvola) művész, akitől tabla- és énekképzést kapott. A szitárjáték elsajátításában a legmeghatározóbb mester 18 éven át Acharya Ajoy Sinha Roy, aki a Maihar gharana (iskola, irányzat) legendás alapítójának Baba Allauddin Khan Saheb kedvenc tanítványa. Ravi Shankar guruja is Baba Allauddin Khan volt. Később Ustad Ali Akbar Khan, a ma is élő legnagyobb tekintélyű sarod-művész és a kevésbé ismert, de igen jelentős másik sarod játékos Aashish Khan vezetése alatt gazdagította zenei ismereteit. Debasish Ganguly Indiában, Japánban, Ausztráliában és természetesen Európa több országában adott nagysikerű koncerteket, és szerzett zenét, többek között az 1990-ben a Cannes-i Film Fesztiválom is bemutatott Paul Cox ausztrál rendező Island című alkotásának filmzenéjét is ő komponálta. Legutóbb 2010-ben Tóth Tamás: Guru című filmjének zenéjét szerezte Magyarországon.

 


Szalai Péter a tabla mestere, tizenhat évesen kezdett hivatásszerűen foglalkozni az indiai klasszikus zenével. Kurtág György ösztönzésére a legnépszerűbb ütőhangszert, a tablát választva hangszeréül. Kezdetben a Delhi gharana (iskola) két kiemelkedő képviselőjétől, Anthony Dasstól és Ustad Munnu Khantól tanult, majd a ’80-as évek második felében a világhírű tabla-mester Ustad Alla Rakha fogadta tanítványává. Napjainkban szigorúan követi a Punjab gharana hagyományait. 1987 óta különleges mester-tanítvány kapcsolatban állt Pandit Ravi Shankarral, akit nem csak az indiai klasszikus zene területén tekint mesterének. Rendszeres vendége az indiai zenei fesztiváloknak muzsikusként is, de intenzív kapcsolata mesterének fiaival – Ustad Zakir Hussain, Fazal Quereshi és Toufiq Quereshi –, sem szakadt meg. 1980 óta a Calcutta Trió tagja, de különböző jazz és etno ill. fúziós produkciókban, sokoldalú zenei formációkban is játszik.

 

 

 

Bittner Meenakshi Dóra táncművész Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tanult és tartotta meg vizsgaelőadását. India többszörösen kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniam-nak, a chennai-i Kala Darsana Táncművészeti Intézet igazgatójának tanítványa. 2005-ben élőzenei kísérettel tartotta meg első önálló estjét Dél-Indiában. A Meenakshi nevet egy átütő sikerű előadás után kapta. Láthattuk őt többek között, tradicionális karnatikus élőzenei kísérettel Budapesten is, az India Fesztivál 2007 keretében bemutatott, nagy sikerű Bharatanatyam előadás táncosaként. 2008-ban Yantra címmel elkészült az első Magyarországi tematikus Bharatanatyam táncfilm Bittner Meenakshi Dóra szereplésével, amely beutazta a világot. 2010-ben fellépet a világ legnagyobb zarándoklatán, az indiai Kumbh Mela-n. 2015-ben újabb film szereplője és alkotótársa, mely Holdon át címmel a Bharatanatyam művészetét társítja az európai kísérleti film eszközeivel. Chennai-ban 2016-ban (CIIFF 2016) 4 díjat nyert a film.
 

 

 

 

 

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft.
Jegyvásárolás online itt.

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat