Biljarszki Emil (Meszecsinka, Fókatelep) - Interjú

"Berakhatod a zenénket pl. "világzene" feliratú dobozba, de ki fog ugrani onnan."


Bulgáriában születtél. 17 évesen kerültél Magyarországra, 15 éves korod óta zenélsz. Magyarországon milyen kulturális közeg kezdett érdekelni és Te mit tudtál ehhez hozzátenni?

Szovjetunióban nőttem fel, a hihetetlenül erős orosz alternatív zene meghatározta a 80-as éveket számomra - Magyarországon is. 84-ben érkeztem, azonnal alapítottam zenekart orosz egyetemistákkal. Saját világunkban éltünk és ez igen jó volt. Ahogy teltek az évek kezdtem valamennyire érteni a magyar nyelvet, a magyar alternatív kultúrára is felfigyeltem. Európa Kiadó, Kézi Chopen és egy pár másik, akkoriban erős zenekar hatással volt rám. De emlékszem a Dresch Quartet koncertjeire is a BEM Rakparton '85 környékén - ez valami sámánisztikus és nagyon mély volt. Hozzátenni a közeghez nem nagyon tudtam, mivel nem voltam vele kompatibilis. Pedig akkor inkább éltem a zenében, mint most, amikor már látható módon művelem. Magyarokkal a 80-as évek végétől játszom, 94 óta a Korai Örömben.


A Korai Öröm egyik alapítója vagy, 15 évet húztál le a zenekarban. Milyen a kapcsolatod régi zenésztársaiddal?

Nem vagyok alapító tagja, de a korai időkben csatlakoztam, amikor még alakult a felállás és a hangzás.Néhánnyal közülük ma is zenélek (Fókatelep), másokkal időnként összefutunk. Szomorú hír - a Korai egyik alapítója és fő zenei motorja a 90-es években, Takács Péter gitáros, énekes, trombitás, furulyás nemrég eltávozott.

Hogy jött létre a Meszecsinka?

Annamarival, a Fókatelep énekesnőjével egyszer csak közös dalokat kezdtünk írni. Ez nagy élmény volt, utoljára a 80-as évek elején volt hasonló az akkori zenekarban, melynek tagjai a legjobb barátaim is voltak egyben. Meszecsinka a mi kapcsolatunk Annamarival.

Hol válik el a Meszecsinka a másik zenekarodtól, a Fókateleptől, hisz Te és Annamari mindkét formációban alapítók vagytok?

A Fókatelep hat emberből áll, abból négy 10-15 éve zenél együtt, az összes ebből kifolyó pozitív és negatív következménnyel. A Meszecsinka rólunk szól és megpróbálja a hagyományos zenekarok csapdáit kikerülni. Ez nehéz, mivel más emberekkel játszunk együtt. Egy jól működő családot szeretnénk és nem azt, hogy mi osztjuk a kottát, a többiek meg eljátsszák. Van, hogy azt kezdjük érezni, ez nem a mi családunk – most is átalakuláson esik át a zenekar.

A Meszecsinka zenéje nehezen „dobozolható”. Gondolom, nem bánkódsz e miatt?

2009-ben ketten Annamarival jártuk a külföldi trance fesztiválokat, én gépi alapokat nyomtam, ő énekelt, barátok csatlakoztak és jót zenéltünk. Ezt Second Face-nek hívtuk. Pesten kis klubokban játszottunk hol 3 perces szerelmes dalokat, hol 20 perces groove alapú pszichedelikus elszállásokat. Zeneileg szerintem értékelhetetlen volt, de az embereknek valami lejött, ami miatt egyre több és jobb helyekre hívtak minket. Ez az a megnevezhetetlen valami, ami többnyire hiányzik a mai, profin megszerkesztett zenékben. Berakhatod a zenénket pl. "világzene" feliratú dobozba, de ki fog ugrani onnan.

Az idén első helyet értetek el a FolkBeats tehetségkutatón a világzenei kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a "fődíj" az amerikai fellépés, jövőre indul. Hol, hányszor léptek fel és mit vártok az úttól?

Egy jó kalandot várunk. 15-20 koncert lesz, most van szervezés alatt.

Nem csak zenekarozol, hanem aktívan kiveszed a részed a zeneterjesztésben is, hisz a Dalok.hu munkatársa vagy. Működik a legális letöltés?

Működik, bár nem tükrözi a slágerlistákat – inkább az emberek reális érdeklődését. Ha egy zenekar koncertjeire sokan járnak, akkor általában sokan is töltik. Van sok slágerlista vezető, akiket csak a poszterekből és a bulvár lapokból ismerjük – azok kevésbé fogynak. De a Dalok.hu csak egyik tevékenysége a letöltés. Teljes körű médiáként is segíti a zene népszerűsítését és mindenki számára nyitott.

2011.10.19.

tf.

SzületÉSnapok - 2011.október 21. RobinZon KruZo, Meszecsinka koncertek

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat