2013.05.30. 20.00 Ritka Magyar Folkband Sárdöngölő lemezbemutató koncert és táncház

Ritka Magyar Folkband Sárdöngölő lemezbemutató koncert és táncház


Ritka Magyar Folkband

Sárdöngölő lemezbemutató koncert és táncház

A Ritka Magyar Folkband magával ragadó táncházi zenéjének, a Sárdöngölő c. lemeznek Fonós bemutató koncertje. A felvidék egyik legkiválóbb revival zenekarának legújabb lemezén Korpás Éva és a mezőségi, ördöngösfüzesi Hideg Anna néni énekel.

Jegyár: 1000 Ft

A lemez megvásárolható itt.

 

Bővebben a lemezről:

RITKA
MAGYAR
FOLKBAND
SÁRDÖNGÖLŐ

Zenekarunk gyökerei a 90-es évekelejére nyúlnak vissza. Akkoriban HanuszZoli piros bőgőjével minden évben feltűnt a felvidéki táncháztalálkozófolkkocsmájában, ahol zenész barátaimmal, Pikóval és Sülthallal mi is rendszeresenszaggattuk a húrokat saját örömünkre. Rögtön megtaláltuk egymást a kocsmaiforgatagban, és aztán már szokássá vált, hogy évente egyszer nagyon jótmuzsikáltunk Zolival. Kimondottan előre vártam, hogy a szőke, hosszú hajú,nyurga fiú mikor kerül elő a bőgőjével. Emlékszem, hogy a harmadik évben a remek bőgősnek már a nevét ismegkérdeztem, és címet cseréltünk (a kis papír a somorjai címmel még talánmindig a hegedűtokomban van).
Aztán úgy telt elmajdnem húsz év, hogy csak hallomásból tudtunk egymásról, majd a sors keze ésegy költözés megoldotta, hogy rendszeresen együtt muzsikálhassunk.Megalakítottuk a Ritka Magyar Folkbandet,amelyhez Zoli korábbi zenésztársai, AltPisti, Lelkes Tibi és - aVarsányi együttesből - Farkas Robiisszívesen csatlakoztak.
Zenekarunk nevében a„ritka magyar” erdélyi férfitánc elnevezése arra utal, hogy az erdélyi Mezőségzenéje áll legközelebb a szívünkhöz.
A lemezen is központihelyet foglal el a mezőségi zene, hiszen hallható széki muzsika Icsánékstílusában, az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni is fellapozta daloskönyvét, hogyigazi kincseket énekeljen belőle, és egy teljesen más mezőségi játékstílussal,a palatkaival is megpróbálkoztunk. Ez utóbbira különleges, horgász damillal ellátott hegedűvonót csináltattam Pumával,amelyet a palatkai Codobáék találtak fel. A kemény palatkai hegedülésistílust csak ilyen vonó bírja ki.
A mezőségi zene feszesritmusa csak tánc mellett érvényesül igazán, ezért Gémesi Zoli táncos barátunkat kértük fel egy széki tempóra és füzesiritka magyarra. Ennek köszönhető, hogy a tánc alá muzsikálva életemben előszörjól éreztem magam a stúdió mesterséges világában is.
„Román Hora Remix”számunk kitekintés a román népzene irányába, és ez a lemez egyetlen klasszikusértelemben vett feldolgozása, amelyben mezőségi és kalotaszegi dallamokatjátszunk nem megszokott formában.
Alt Pista „Pityuszi” és Korpás Évi kedvenc felvidéki csárdásaimellett a lemez további különlegességei a komáromi céhes indulók, amelyeket azúrnapi körmenet alkalmával muzsikáltak. Kecskés Laci bácsi helytörténésztől még1992-ben kaptam meg gyűjtéseit. Ezeken a felvételeken a komáromi cigányzenészeka régi komáromi céhek illetve a szekeres gazdák indulóit játszották. Afelvételek már akkor is lenyűgöztek. Őserőt éreztem a zenészek játékmódjában,amelyet a szekeres gazdák megyercsiutcai indulójában igyekeztünk rekonstruálni. A c-mollos hentes-induló dallamaipedig már átvezetnek bennünket a kalotaszegi, városiasabb muzsika hangzásvilágába.
Az ezt követőlegényesben három prímás - Gruci, Cilika János, Varga Ferenc „Csipás” -különböző stílusát mutatjuk be, Jékely Gáspár „Pikó” közreműködésével, aki Annus néni ördöngösfüzesi énekeiben is vendégünk volt hegedűjével.
A CD utolsó száma, a„Sárdöngölő” akár a borítón található fényképről is kaphatta volna címét. Aképet erdélyi gyűjtőutunkon 1992-ben készítettük Magyarszováton, de az utolsódudás számunk mégis a Komáromtól 20 km-re található Naszvadhoz kapcsolódik. Amúlt század elejétől a házak falát Naszvadon is sárból rakták, amit asszonyokés nagyobb gyerekek - Kelemen László dudás muzsikájára körbe táncolva -tömörítettek megfelelő szilárdságúra. Naszvadon még mindig emlékeznek KelemenLaci bácsira és különleges, az „építőiparban” betöltött szerepére. Zárónaszvadi feldolgozásunk, amelyet KorpásÉvi éneklése tesz teljessé, a „Dudás”Laci bácsitól az 1930-as években rögzített fonográf felvételekből ésédesanyám naszvadi gyűjtéseiből született.
 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat