2012.05.11.20.00 Budapest Folk Fest 2012 - Tamburaland (Újvidék), Berka-Felvonó moldvai és vonós táncház

Tamburaland (Újvidék), Berka-Felvonó moldvai és vonós táncház


Program:

20.00 Berka moldvai és Felvonó vonós táncház
21.30 - 22.30 Tamburland koncert (kávézó)
22.30 Berka moldvai és Felvonó vonós táncház

Tamburaland (Újvidék)

A hagyományos délszláv tamburás zenei hagyományokat továbbvvő zenekar mutatkozik be a fesztivál negyedik napján a legendás Oláh Vince vezetésével. Akiknek bejött a Söndörgő, azoknak kötelező a részvétel.A Berka Együttes

A moldvai csángó népzene Magyarországon nagy népszerűségnek örvend a népzenét kedvelők körében. A mai Románia területén kisebbségben élő magyar nyelvű népcsoport zenéje és táncai eltérnek a Kárpát-medencéből ismert magyar folklórtól, néha a középkor hangulatát idézik. Jellegzetes hangszerei a furulya, kaval és a hegedű, valamint a koboz és a dob, melyeken magyar, román és balkáni dallamok is megszólalnak.A 2008-ban alakult Berka Együttes a moldvai és gyimesi csángó népzene egyik legfiatalabb és legenergikusabb formációja. A szólóhangszerekben való gazdag megszólalás (2 furulya, hegedű) nemcsak erőt ad a Berka együttes muzsikájának, hanem a változatos megszólalást is lehetővé teszi. Koncertjeiken nem csak a „klasszikus” moldvai dallamok, hanem eldugott, kisebb falvak feledésbe merült, még nem hallott dallamai is felcsendülnek. A zenekar a 2010-2011. évadban megrendezett Folkbeats Népzenei Tehetségkutató Fesztiválon összemérte erejét az ország 30 legjobb utánpótlás-zenekarával, a zeneakadémia zenészhallgatóival, és a döntőig menetelve 2. díjat nyert.

Az elmúlt fél évben a népzenei repertoár mellett csángó költők verseinek megzenésítésével is foglalkoznak, ahol az autentikus hangszerek mellett megszólal a bőgő és a cselló is. Karácsonyi műsorukban megszólalnak csángó karácsonyi énekek, illetve azok a gregorián dallamok is csángó hangszerelésben, melyeket a tájegységen belül ismertek és énekeltek.2009-óta a zenekar négyszer járt Moldvában és évente 50-60 táncházat tart Magyarországon. Kéthetente tartják állandó táncházukat a XI. kerületi Fonó Budai Zeneházban, állandó résztvevői a nyári fesztiváloknak, a XI. kerületben az Újbudai Gyermeknap Műsorát színesítették legutóbb gyermekműsorukkal. Első lemezük 2010 decemberében jelent meg „Szűnjék meg bánattól” címen.

A zenekar tagjai:

Manninger Ágota – ének
Endrődi Szabolcs – furulya, kaval, bőgő
Komáromi Márton – hegedű
Máté Móric – dob, gardon, doromb, cselló
Szalai-Gindl János – furulya, kaval, tilinkó
Szengyel István - koboz

FelVonó Zenekar

"A FelVonó zenekar elsősorban a magyar népzene területén mozog. Célunk a Kárpát-medencében élő magyarság zenéjének hiteles átadása és a magyar kultúra autentikus ápolása.

Nevünk nem épp népzenei bandához illő, ezért gyakran állnak elénk különböző emberek ugyanazzal a kérdéssel: "De miért pont FelVonó?" - a névnek története van.Ha valaki rendszeresen megfordul Budapesten, biztosan ismeri a Blaha Lujza tértől nem messze lévő Almássy téri Szabadidő központot. És hogyha ez a valaki netán még a népi kultúra kedvelője is lenne, akkor biztosan hallott már az előbb említett helyen tartott csütörtöki táncházról. Talán még látogatója is volt... Nos, az Almássy tér első emelete minden csütörtök este két részre oszlott: a nagyszínpadnál tartott csángó, és a büféhez közeli vonós táncházra, melyek a terem szélein helyezkedtek el.

És mi volt középen? Egy pár asztal, szék, italok, a mulató emberek sokasága és valahol a sarokban, egy eldugott kis zugban, a lift. A lift mellett pedig egy kis zenész csapat, akik kedvtelésből szólaltatták meg hangszereiket szinte minden csütörtök este, hogy kicsit együtt legyenek, együtt mulassanak és együtt élvezzék a zenélés apró örömeit...

Egyszer egy csütörtök este, mikor a csapat tagjai elfoglaltak voltak és csak egymagam képviseltem őket, egy ismerősöm odajött hozzám és megkérdezte: " Na mi van, ma nem zenél a FelVonó zenekar?" El kell mondanom, hogy határozottan meglepődtem..."

Egy felvétel a zenekartól. Katt ide.

A zenekar tagjai:

Székely Veronika -hegedű
Tóth Luca Réka - hegedű
Soós László - brácsa
Magyari Miklós - nagybőgőPárhuzamos program a Bakáts téri templomban május 11-én:

Muzsikás együttes és a Szászcsávási Kórus koncertje

Párhuzamos program a Kobuci Kertben:
Csík koncert és Folk Maraton


A Budapest Folk Fest 2012 további programjai itt

Belépő: 
1000.-Ft, diák: 500.-Ft
Alternatív belépő: "Fonó folk válogatás 2012" vagy "Fonó világzenei válogatás 2012" CD vásárlásával is bejöhetsz (1500.-Ft)
 

 Elővétel a Jegy.hu-n. (katt ide)

       

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat