2011.04.17. 18.00 Györfi Erzsébet és a Barozda együttes népzene és régizene koncertje


 A ma Svédországban működő Barozda együttes 1976 őszén Erdélyben, Csíkszeredában alakult. Alapító tagjai Bokor Imre (hegedű), Györfi Erzsébet (ének), Pávai István (brácsa) és Simó József (bőgő).

Az egyik első erdélyi táncházegyüttesként létrehozta az első székelyföldi városi táncházat, s kiemelkedő szerepet vállalt a táncház országos népszerűsítésében. Erre gazdag koncerttevékenysége, a rádióműsorok és hanglemezek mellett a Román Televízió akkori Magyar Szerkesztősége biztosított állandó keretet az úgynevezett Kaláka műsorok és a székelyudvarhelyei Táncháztalálkozók közvetítésével.

Ezzel párhuzamosan Erdély korábbi századaiból följegyzett történeti dallamok megismertetését is célul tűzte a Barozda. Ehhez létszámban kibővített együttest hozott létre Kájoni együttes néven, s 1980-tól a Csíkszeredai Régizene Fesztivál alapító és házigazda zenekaraként működött. Az 1982-es magyarországi vendégszereplés során az esztergomi érsek előtt is koncerteztek, a Szabad Európa Rádió műsort sugárzott róluk. Az együttes népszerűségének növekedésével arányosan egyre kevésbé vált tolerálhatóvá a korabeli diktatúra számára. Ettől kezdve sorozatos zaklatásoknak voltak kitéve Csíkszeredában, műsoraikat cenzúrázzák, majd 1986-ban a már kiplakátolt Régizene Fesztivált betiltották.

A Barozda akkori tagjai közül Simó József, Bokor Imre és Toró Lajos Svédországba disszidált, ahol újjászervezték a Barozda máig tartó tevékenységét. Később Györfi Erzsébet Németországba költözött, ahonnan időnként a svédországi Barozdával és a magyarországi Jánosi együttessel lépett fel. Az ifjabb generációból Simó Csongor vált az utóbbi időszakban a Barozda prímásává. Az elmúlt tíz esztendőben, a különböző évfordulós ünnepségek alkalmával, Csíkszeredában régi és új tagok, valamint mindenkori közreműködők együtt léptek fel.

Utóbbiak közül ezúttal Papp István "Gázsa" és Székely Levente prímások, Elekes Emőke lantos, a Jánosi együttes, valamint Könczei Árpád és Plugor Judit táncosok vendégszerepelnek a Fonó Budai Zeneházban sorra kerülő Barozda koncerten. A műsoron szereplő összeállítások felidézik az erdélyi táncház- és régizenei mozgalom kezdeteit.

A Barozda együttesről részletesebben itt.

Belépő: 1500.-Ft
(A belépő évényes a párhuzamosan zajló KMB klubra is)


 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat