2011.03.18. 17:45 IV. Didgeridoo Találkozó és Virrasztás

Az estét a didgeridoo-nak és az Ausztrál őslakos kultúrának dedikáljuk.


A didgeridoo az Ausztrália északi részén élő őslakosok tradicionális fúvós ritmushangszere, ma a világ egyik legősibb népi hangszereként tartják számon. Egy fa cső, mely a termeszek által üregesre rágott eukaliptusz fa törzséből készül. Az utóbbi pár évtizedben a hangszer egyre népszerűbb Ausztrália partjain kívül is; sajátos, a hagyományos közegtől eltávolodott játékstílusok jelentek meg, melyek a modern kor zenei környezetébe helyezik ezt az ősi rituális hangszert.

Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a Didgeridoo Találkozó a Fonóban. Az estét a didgeridoo és az ausztrál őslakos kultúra tiszteletére rendezzük meg. Filmvetítéssel, szólókoncertekkel várjuk az őslakos fúvóshangszer iránt érdeklődőket; az estre látogatók ezen a hazánkban páratlannak számító rendezvényen ismerkedhetnek a didgeridoo-val és képet kaphatnak néhány játékstílusról. A virrasztáson a világ egyik leghosszabb ideig töretlenül fennmaradt hagyományáról emlékezünk meg.

 

Program

18:00h
Filmvetítés: Yolngu Boy, ausztrál feliratos filmdráma. A film először kerül bemutatásra Magyarországon. Három fiú története; a világ egyik legősibb tradíciójának a modern világgal való találkozásáról mesél. A filmet fiatalkorúaknak csak felnőtt felügyelete mellett ajánljuk!
http://www.yolnguboy.com/directory/htm/index.html

19:30h
Nyitott színpad - a főkoncertek előtt, fél órában biztosítunk lehetőséget azoknak, akik a színpadon szeretnék bemutatni didgeridoo játékukat.
Jelentkezéseket előre a yidarrka@gmail.com címen várjuk. Kezdőt, haladót egyaránt szeretettel várunk!

Koncertek
20:00h
Csirmaz Gábor
- dinamikus stílusával, több éves játéktapasztalatával Gábor az egyik leggyakorlottabb magyar játékos. Koncertjén a nemrég megjelent "Forest Is Calling" című lemezéről hallhatunk ízelítőt. http://www.myspace.com/gaborcsirmaz/

20:30h
Kerekes János
- az Ausztrália északi részén, Északkelet-Arnhem-földön hagyományos Yidaki játékstílus követője. "Tradicionális ritmus-részletek modern értelmezésben.

21:00h
Dubravko Lapaine (Horvátország)
- Dubravko az elmúlt néhány évben az egyik legnépszerűbb játékossá vált Európában, melyet egyedi játékstílusának köszönhet. Ez alkalommal játszik először Magyarországon. http://www.lapaine.com/

21:30 - 06:00h
Virrasztás - reggelig tartó, élő didgeridoo-val kísért esemény az ausztrál őslakos kultúra tiszteletére. A vendégek kényelmét ez alkalommal a Fonó Zeneház koncerttermét borító padlószőnyeg, párnák, dekoráció és a nyugodt légkör biztosítja.
Aki játszik a hangszeren és szeretne csatlakozni a folyamatosan fenntartott hanghoz, kérjük, érkezzen az estére didgeridoo-val!

Az előtérben az Ethnosound hangszereivel találkozhattok, valamint kapható lesz a nemrég magyarul is megjelent, világszerte nagy sikert aratott regény: Bruce Chatwy – Álomösvény (http://www.alomosveny.hu/)

Az est folyamán tombolán egy eredeti, termeszrágta eukaliptusz didgeridoo-t sorsolunk ki az Ethnosound Világzenei Hangszerbolt jóvoltából!

Az estet az Ethnosound Világzenei Hangszerbolt (www.ethnosound.hu ), a Fonó Budai Zeneház (www.fono.hu) és a Néprajzi Múzeum (www.neprajz.hu)
támogatja.

Belépőjegy: 2000.-Ft

További információ:

http://www.didgeridoo.hu/
http://www.ethnosound.hu/
yidarrka@gmail.hu
info@ethnosound.hu
 

 

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat