2011.02.26. 20.00 Szaxofonó: Barcza Gergő, (Besh o droM), Bede Péter (Fanfara Complexa)

Balkáni hagyományokból táplálkozó világzene "dzsesszer" hatásokkal. Itt mindenki táncolni fog!


A sorozat III. koncertje úgy tűnhet, hogy kicsit kilóg a sorból. Ez azért lehet igy, mert a hangszert leginkább a dzsesszhez kötjük, keveseknek jut eszébe, hogy még mennyi zenei irányzatban kap fontos, sőt meghatározó szerepet. 

Ezúttal a folk és a világzene felől érkező zenekarok mutatják be, hogy Adolphe Sax találmánya mennyit tesz hozzá a hangzáshoz. Mindkét formáció a balkáni és a közép-kelet európai folk hagyományokból merít elsősorban, ezen hatásokat formálják saját stílusukra.

A Besh o droM talán egy kicsit jobban ellépett a tradícióktól, a fentiek mellett cigányfolklór, közel-keleti zene, kortárs tánczene, zenei hatásokat, hangulatokat is ötvöznek. Hihetetlen lendület jellemzi a produkciójukat, nem véletlenül lettek nagyon rövid idő alatt a hazai és a nemzetközi szintér egyik legismertebb és legkeresetebb világzenei együttese. Ezen az estén, az amúgy is hangsúlyos szaxofon és megszólaltatója - Barcza Gergő - áll majd a középponban.


               Barcza Gergő, Jánky Zsolt, Herr Attila,Sidoó Attila,Csurkulya József
                                     Seres Vilmos,Kaszai Lili,Pettik Ádám

A Fanfara Complexában, akiket leginkább a hazai moldvai táncházakból ismerhetünk, szintén nélkülözhetetlen a szaxofon. Itt mindjárt kettő is van és nem is akármilyen zenészek fújják azokat. Bede Petya a zenekar vezetője - aki saját zenekara mellett több tucat formációban meghívott és szívesen látott vendég - igy jellemzi zenéjüket: "Az együttes a legjobb, főleg fiatal – moldvai és jazz zenében jártas muzsikusok legújabb formációja, akik rendkívül pörgős balkáni és román népzenei elemekre épülő kortárs ethnozenét és moldvai tánczenét játszanak. Románia moldvai részén napjainkban is hallható, lendületes, feszes ritmusú több nemzet folklórhagyományaiból táplálkozó (román, csángó magyar, szerb, bolgár, török, zsidó) zenei világát adaptálják egyéni hangszereléssel és felfogással. Kortárs folk muzsika moldvai és balkáni forrásokból „dzsesszer” hozzáállással. "

A zenekarnak márciusban jelenik meg első önálló albuma a Fonónál.

Az est házigazdája a sorozat ötletgazdája,
Ágoston Béla.

Program:

20.15 Fanfara Complexa - vendég: Unger Balázs, Ágoston Béla
21.30 Besh o droM

Belépő: 1500.-Ft, diákigazolvánnyal: 500.-Ft

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat