2010.12.04. 19:00 V.Mundruc Népfocitorna

A focihoz mindenki ért, táncolni is mindenki tud. Valahogy. Ezen a napon minden másképp lesz.


Mátyás István "Mundruc" táncművész (Magyarvista 1911- uo. 1977), Erdély kalotaszegi Nádasmente tájegységének legkiemelkedőbb táncos egyénisége, Martin György néprajzkutató legkedvesebb adatközlője.

A "népfocitorna" a közösségteremtés új formáját teremtette meg a táncházmozgalom résztvevői között.

           

A kupa ötlete egy néptáncosokból és zenészekből álló baráti társaság (Bartók, Bem, Bihari, Folk Boys, Zenészek,) 2008 nyár végén, egy a Mesterségek Ünnepe délutánján, egy a budai vár alatti pályán lejátszott futballmérkőzést követő esti beszélgetése során fogalmazódott meg a csoport tagjaiban. Az első kupa a Bihari János Táncegyüttes vezetője, Neuwirth Annamária javaslatára és segítségével 2008. szeptember 27-én a Csepeli Szabadkikötő Sporttelepen került megrendezésre a hagyományos Biharis Nap délutánján, Bárány Dániel és Korzenszky Tamás szervezésében. A torna elnevezése során egy kimagasló férfitáncos egyéniség, Mátyás István „Mundruc” nevére esett a választás. A bajnok jutalma a Mundruc-vándorkupa. A kupa eredményhirdetését követően a résztvevők hagyományosan eljárják Mundruc legényes pontjait. Az azóta félévente megrendezésre kerülő, egyre népszerűbbé váló egynapos tornán neves táncegyüttesek és zenészek vesznek részt. 

                            

Résztvevő csapatok: a kétszeres bajnok Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, az egyszeres bajnok Bihari János Táncegyüttes, a friss bajnok Zenész Baráti Csapat, a Bem Folklór Egyesület, az ELTE Táncegyüttes, a Honvéd Táncszínház, valamint határon túlról a mérai (Kalotaszeg) hagyományőrző táncosok csapata és a topolya-kishegyesi (Vajdaság) Délvidéki Vadkokosok.

A népfocitornát a megelőző estére szervezett koncert és táncház nyitja - Berecz András koncertjét követően - és szombat este össznépi mulatság zárja a résztvevők valamint a szurkolók részvételével. (A táncház és a mulatság helyszíne: a Fonó Budai Zeneház)

Program:
December 4. 12:30- 18:30: Népfocitorna a Mérnök utcai Sporttelepen
Helyszín: Mérnök utcai Sporttelep - "buborékkal" fedett műfüves pálya!
Cím: 1119. Mérnök utca 35.
Megközelítés: Móricz Zsigmond körtértől a Hengermalom útig 4 megálló a 41-es, 47-es, vagy 18-as villamossal. Onnan visszafelé az első kereszt utca balra a Mérnök utca.

19:00. Eredményhirdetés, köszöntők a Fonó Budai Zeneházban
Korzenszky Anna fotókiállítása az eddigi népfocitorna képeiből

welcome drink, bográcsozás, össznépi mulatság hajnalig (muzsikál a Zenész Baráti Csapat)

              

Helyszín: Pajta
Belépő: Ingyenes

 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat