2010.11.26. 20:00 Fonó15 - Sárközi Lajos és zenekara, Napra

"A népzenénket és cigányzenénket is kiváló prímások húzzák, de gitárprímás eddig még se nálunk, se máshol nem koptatta a húrokat. Ahogy Both Miklós játszik a hangszerén, az valószínűleg nemcsak itthon, hanem a világon is páratlan."


20.00 Sárközi Lajos és zenekara

21.00 Napra

„A népzenénket és cigányzenénket is kiváló prímások húzzák, de gitárprímás eddig még se nálunk, se máshol nem koptatta a húrokat. Ahogy Both Miklós játszik a hangszerén, az valószínűleg nemcsak itthon, hanem a világon is páratlan.”
Sebők János, Népszabadság


„Rendkívül erős és fontos, a könnyűzenei verslemezek történetében új fejezetet nyitó albumot készített nyolc Radnóti-költeményből a Napra együttest vezető Both Miklós.”
Marton László Távolodó, Magyar Narancs

 A 2004 őszén alakult Napra addig ismeretlen – az elektronikus és a népi hangszerek kiegyensúlyozott használatával teremtett – nyelvhasználata igen hamar ismertté tette a zenekart. 2007 júniusában már Párizsban képviselhette hazánkat A Zene Ünnepén, és ugyanazon a nyáron a Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpadára is meghívást kapott, ahol az „etnorock zenei életünk legnagyobb ígéreteként” mutatták be az együttest, amely már anélkül is kult-státusszal rendelkezett, hogy lemezt jelentetett volna meg.

A 2007 szeptemberében napvilágot látott Jaj, a világ! című album minden ígéretet beváltott. Valóban új minőség, valóban eredeti hangütés jellemezte, melyben mélyen és progresszívan fonódott össze a népzenei és rockos hagyomány. Az album, mely abban a tekintetben is úttörő – a magyar világzenei életben –, hogy két angol producer, Ben Mandelson és Rob Keyloch bábáskodott a világra jöttében. A Jaj, a világ! 2008-ban elnyerte a legjobb hazai világzenei albumnak kijáró Fonogram-díjat, és a nemzetközi szaksajtóban is kedvező visszhangra talált: a rangos angol Songlines világzenei magazinban a főszerkesztő, Simon Broughton méltatta.
 


2009-ben Gryllus Dániel felkérésére Radnóti Miklós-versekhez írt zenét az addigra már „gitárprímásként” elhíresült Both Miklós. „A versei körül lengő atmoszféra, olyan kapukat nyitott meg, amiket addig nem ismertem. Belengte a napjaimat, körbevett, mint valami mámorfelhő. Valahol mélyen bennem lehetett mindig ez a hangulat, de eddig a bizonyítási vágy, a virtuozitás, a technikai megoldások nagyon lekötöttek. Nekem nem volt gitártanárom, és nem nagyon tudtam megítélni, hogy mire vagyok képes, vagy hogy átjön-e az, aminek a kifejezésére törekszem. Technikai szinten csak most jutottam el oda, hogy ezt a hangulatot formába tudjam önteni.” – nyilatkozott a Radnóti című albumról. Ennek a hangulatnak a zenei gyökerei ugyanakkor már messzire távolodtak a Napra zenekart addig jellemző befolyásoktól és kifejezési formáktól, a hátterükben inkább Both Miklós komolyzenei élményei, Bartók, Gubaidulina, Schnittke, Bruckner vagy Mahler merültek fel.
A korszakosnak tartott lemez újabb elismerést vont maga után: alig pár nappal a megjelenése után máris elnyerte a Budai-díjat, amire – az oktatásban rejlő lehetősége alapján – gimnáziumi tanárok tesznek javaslatot a Könyvfesztivál kínálata alapján.

A 2010 áprilisában megjelenő Holdvilágos című album szintetizálja mindazt - Bartók Béla és Jimi Hendrix örökségének egyesítésétől az erdélyi népzenén át a kortárs zenéig- amelyek a Napra zenekarra korábban érvényesek voltak, ezúttal együtt szólítják meg a hallgatót, de mindehhez még számos meglepetés és fordulat járul Ezen a lemezen szinte valamennyi darab a Napra szerzeménye, ám ezek olykor mégis a „vegytiszta” népzene hatását érik el. Azt a hatást, amelyben – mint egykor minden magára valamit is adó lagziban – szépen összeforr az emelkedett és a mély, a szórakoztató és a felkavaró, a lírai és a pörgős, a magyar, a roma vagy éppen a román gyökér.

A zenéről nem lehet és nem beszélni kell, hanem tessék jönni és meghallgatni!
November 26-án a Napra játszik a Fonó szinpadán!


A zenekar tagjai:
Both Miklós – gitár, ének; Krámli Kinga – ének; Bobár Zoltán – brácsa, harmonika; Hegedűs Máté – hegedű; Pfeiler Ferenc – dob; Winter Csaba – basszusgitár

Belépő: 1000.-Ft, diákigazolvánnyal 200.-Ft

Vásárolj jegyet a neten ► 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat