2010.09.25. 20:00 Fonó15 - Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Bojana Nikolic (Ser), Kathy Horváth Lajos & ifj.Kathy Horváth Lajos

Mindig fontos az ember számára, hogy felzaklassa valami, kizökkentse a mindennapok egyforma ritmusából és katarzissal töltse el. Talán ezetől a pillanatoktól leszünk kicsit jobbak. Ez az este jó alkalom lesz erre.


 

Az énekes, aki az utcazenéléstől jutott el a Carnegie Hallig, egy énekesnő aki élvonalat jelenti a balkáni tradicionális éneklésben a világzenében egyaránt, valamint a hegedűs, aki Cziffra György tanítványa és Yehudi Menuhin tanársegédje volt, fiával lesz itt.

Videók a fellépőkről

Palya Bea a duóról és Balázsról:

 „Tíz évvel ezelőtt a bagi kultúrház udvarán szembejön velem egy nagydarab, szemüveges, kerekfejű, vidám férfiember, és elkezd hozzám beszélni. Szóhoz nem jutok, pedig aztán a számat én is ha egyszer kinyitom… De ez a fiú csak mondta-mondta nekem, áradt belőle felém valami nagyon mély kedvesség, és, miközben gurgulázva-fejcsóválva hatalmasakat nevetett a saját – olykor… hm… meglepő – poénjain, a viccek közé beékelt félmondatokból kiderült az is, hogy az eleki csoporttal jött ide Bagra, a hagyományőrző fesztiválra, szaxofonozik a falusi zenészek mellett, tánc alá muzsikál. Nagyon tetszett nekem ez az ember, ez a jelenség, volt benne valami földközeli, olyan ismerős természetesség és kedvesség. Aztán meghallgattam játszani. Az is tetszett, nagyon.

Legközelebb már egy próbán találkoztunk, ő hívott el engem énekelni. Az a zenekar megszűnt, viszont mi ketten találtunk valamit, ami izgatott minket továbbra is: népzenei anyanyelvű, de a zenei anyagot szabadon kezelő játékmód. És persze a másik személye, a másikból jövő zene, a dallamokban, hangban kifejezett érzései. Lett egy közelség, ami megszülte a mi duónkat, ami most már nyolc éve működik, túl rengeteg alkotói munkán és koncerten.

Balázs nemcsak szaxofonon játszik, hanem szinte mindenen, amit fújni lehet: fő hangszerei a dudák, furulyák, például az erdélyi és moldvai hatlukú vagy a somogyi hosszúfurulya, aztán a kaval, szaxofon, tárogató… de kiváló gardonos és dorombos is, énekel és szájbőgőzik. Hangszereit ismeri kívül-belül, sokat közülük ő maga készít, a belőlük előcsalt hangszínek csak rá jellemzőek, egyéni, azonnal felismerhető hangzások.
Játékában mindig ott van a szabadság, egy erős jelenlét, improvizációiban gyönyörű dallamíveket formál.

Koncertjeink népzenei ihletettségűek, de engedjük az adott pillanatnak, hogy változtasson rajtunk, és a zenén, amit játszunk. Személyes népzene ez, nincs kétszer ugyanúgy eljátszott dal, mindig keressük azt, hogy hogyan hívhatjuk játékra a másikat.
Énekhang és fúvóshangszerek: nagyon szeretem ezt a kettőst, legyen az egy magyarszováti dal furulyán kísérve, egy dudadal, lepkeszárny-szerű tilinkós havajgatás, vagy a levegőt élesen metsző bolgár hegyi ének, amelyre a szaxofon válaszol. Van, hogy az ének és a fúvós teljesen együtt rezdül, van, hogy épp ellenpontozza egymást. A ritmussal is sokat játszunk: lihegés, taps, kanna, doromb kísérheti a dallamot.
A dalok egy kisebb része népzenei szövegű, nagyobb része az én saját dalaim, de szerepelnek Psyché-dalok, meg Kányádi Sándor egy verse is.

A duózás tényleg olyan, mint a páros tánc. Humor és mélység, közeledés, távolodás, irányítás majd másikra-hagyatkozás, folyamatos figyelem. Akkor, szabad egy táncra?“

Palya Bea – ének, Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek

Palya Bea oldala


Bojana Nikolic

Szemtelenül fiatal és nagyon tehetséges Bojana Nikolic lesz Palya Bea vendége szeptember 25-ei koncerten.
Elkötelezetten és tudatosen kutatja, ápolja és használja a teljes balkáni régió ének technikáit, ezen belül is kimeleten szerb és bolgár stílust.
Koncertezett az USA-ban, Kanadában, Közép-Amerikában, egész Európában, de a közönség megismerhette gyönyörű hangját Kínában és Indiában is.
Nyitottságát, tehetségét jellemzi, a közös produkciók a régió világhírű előadóival - Sanja Ilic & Balkanika, Teodosi Spassov, Vasilisa – , illetve a két éve alakított világzenét játszó saját együttese a Bojana Nikolic & Dar.
Bojana Nikolic & Dar repertoárja magába foglalja a szerbiai, montenegrói, boszniai, és a horvát tradiciókba gyökerdző dalokat, de ezek mellett helyet kapnak az egész balkáni térség - Bulgária, Románia, Görögország - zenéi is.Bojanát a Fonó-beli koncertjére elkiséri Marko Aleksic, aki gitáron játszik és jónéhány közös podukcióban dolgozott már Bojanával, mint szerző, vagy mint zenész.

Még több info Bojánáról

 Kathy-Horváth Lajos

Hegedűművész, 1962-ben született Budapesten híres zenészcsaládban.
1976-tól Cziffra-ösztöndíjasként Franciaországban képezte magát, majd ott is diplomázott Yehudi Menuhin akadémiáján, akinek később a tanársegédje lett. Magyarországra 1990-ben tért viszsza.

Játszott a Rákfogóban, a Syriusban, Szakcsi Lakatos Bélával, Szabados Györggyel, fellépett Herbie Hancockkal, Cziffra Györggyel. Legfontosabb művei az Alfa és Omega nagyzenekari kompozíció, és a Cigányok a holokausztban, a CD-n hallható összes hangszert ő szólaltatja meg.Díjak: 2001. Magyar Közársasági Érdemrend lovagkeresztje. 2005. Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje.

Jelenleg a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatója.


« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat