2018. 03. 10. 2 PM Shepherd's Day

2018. 03. 10. 14.00 PÁSZTORNAP


A pásztorság államiságunk előtti mesterségünk, amelynek utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik el a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterséggel járó temérdek teendőt.
A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre az ő művészetükben.
A Pásztornapra ma élő nagy tudású pásztorokat hívtunk meg, akik énekben, táncban, valamilyen hangszerjátékban, vagy más mesterségben kiemelkedőek.

 

 

 Pásztorvendégeink:

Árvai Sándor juhász, Lénárddaróc
Bastyúr István juhász, Szilice
Bordás Ádám csikós, Balmazújváros
Bordás János csikós, Balmazújváros
Csinos Molnár Imre gulyás, Hortobágy
Csontos György juhász, Karcag
ifj. Csontos György Karcag
Csontos Péter, Karcag
Dobcsák Béla juhász, Szomotor
Dobcsák János juhász, Szomotor
Kordás János csikós, Balmazújváros
Kosina Péter gulyás számadó, Balmazújváros- Darassa puszta
Kosina Péter csikós, Balmazújváros- Darassa puszta
Németi János juhász, Balmazújváros
ifj. Németi János juhász, Balmazújváros
Sáfián László juhász, Hajdúsámson
Sáfián Lajos juhász, Hajdúsámson

 

14.00: Hangolódás, birkafőzés Csontosékkal- a Karcagi Birkafőző Fesztivál sokszoros első helyezettjei, Csontos György juhász és fiai, unokái főznek, s közben Halmos Attila ‘Csiga’ és barátai elhúzzák a birka utolsó nótáját
15.00: Kunkovács László fotográfus, etnográfus nyitógondolatai
15.15: Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere : Híresek, örökösök, velünk élők- előadás a Hortobágy Örökös pásztorairól
16.00: Beszélgetés, közös éneklés a jelenlevő 15 pásztorral, moderátor Rózsa Péter biogazda
18.00: Birkapörkölt, muzsikaszó
20.00: Pásztorünnep- gálaműsor pásztorokkal, zenészekkel, táncosokkal
A pásztorok dalai, táncai, muzsikái az Alföldről, Felvidékről, Palócföldről, Somogyból
 

Közreműködnek:
 

Pásztorok: Árvai Sándor juhász, Bastyúr István juhász, Bordás Ádám csikós, Bordás János csikós, ‘Csinos’ Molnár Imre gulyás, Csontos György juhász, ifj. Csontos György, Csontos Péter, Dobcsák Béla juhász, Dobcsák János juhász, Kordás János csikós, Kosina Péter gulyás számadó, Kosina Péter csikós, Németi János juhász, ifj. Németi János juhász, Sáfián László juhász, Sáfián Tibor juhász
Énekesek: Papp László, Pendely Énekegyüttes, Veres Hunor
Zenészek: Agócs Gergely- tárogató, Berde Sándor- citera, Debreczeni-Kiss Helga- citera, Juhász Zoltán- furulya, duda, flóta, hosszifurugla, Halmos Attila ‘Csiga’ és bandája- Maruzsenszki Andor- hegedű, Kalász Máté- hegedű, Kaszap Attila- brácsa, Molnár Péter- bőgő
Táncosok: Végső Miklós, Appelshoffer János, Berecz István, Hajdú Flórián, Kele Kristóf, Kis István, Kovács Gábor, Módos Máté, Papp László, Szűcs János, Rideg Tibor
 

21.00: Pásztormulatság hajnalig

 

14.00-tól birkapörkölt-főzés a karcagi pásztorokkal
20.00: Pásztorünnep (színpadi előadás)

 


Közreműködnek:
 

Pendely Énekegyüttes (a 2017-e Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptáncos vetélkedő kategóriagyőztesei), Veres Hunor, Agócs Gergely, Ordasok Táncegyüttes, Végső Miklós, Papp László, Appelshoffer János, Szűcs János, Berecz István

Zenekar: Halmos Attila és barátai

 

Fotó: Farkas József

 

 

További fényképek a galériánkban!

 

 

Az esten fellép Debreczeni-Kis Helga, a Zeneakadémia citera-népi hegedű szakos hallgatója, a Fölszállott a páva döntőse, akit Arany Páva-díjjal és Nívódíjjal is jutalmaztak. „Az autentikus népzene minél pontosabb elsajátítása és továbbadása mellett fontosnak tartom a citera adta lehetőségek kihasználását minél szélesebb skálán. Nagyon fontosnak tartom, és küldetésemnek érzem, hogy általam minél többen úgy tekintsenek a citerára, mint egy nagyon virtuóz hangszerre, aminek helye van a nagyszínpadokon, fesztiválokon, és amin nem csak népzene játszható, hanem a jazzen keresztül a komolyzenén át a bluesig, bármi!” - mondja magáról Helga.

 

 

 

 

Pendely Énekegyüttes

 

 

2012-ben alakult, tagjai mind a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI (közismert nevén Debreceni Zenede) növendékei. Az énekesek valamennyien debreceni gimnazisták és egyetemisták, a népdaléneklést pedig a Debreceni Zenedében tanulják.
Az együttest hét lány alkotja. Legfőbb céljuk a tiszta forrásból származó énekek továbbéltetése. „A népzene tiszta, mély értékeket közvetít, a fiatalok körében reneszánszát éli, de még mindig kevesebb figyelmet kap, mint amennyit érdemelne. Bízunk benne, az elkövetkező években mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy minél többen megismerjék.” – vallják a lányok.
Repertoárjuk felöleli az egész Kárpát-medence dialektusainak anyagát. „Fontos számunkra, hogy ne csak megtanuljunk egy-egy éneket, hanem újragondolva, a sajátunkként tudjuk azt másoknak átadni.” A hagyományőrző énekesekkel való személyes kapcsolat kialakítását és ápolását is elengedhetetlennek tartják, ezért időről időre a magyar nyelvterület különböző pontjain népzenei gyűjtőutak során gazdagítják tudásukat.
A Pendely Énekegyüttessel az érdeklődők különböző magyarországi és határon túli népzenei koncerteken, rendezvényeken, fesztiválokon találkozhatnak. Az együttes az eddigi legnagyobb szakmai elismerését 2017 decemberében a Fölszállott a páva 2017 televíziós tehetségkutató műsor Énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájának megnyerésével érte el.

Tagok: Szepesi Emese, Baló Anna, Bíró Nelli, Rácz Boglárka,
Fekete Boglárka, Bartók Boglárka, Végh Orsolya

 

 

(Fotó: MTVA)

 

 

Művészeti vezetők: Tóth Lilla és Sáriné Szebenyi Judit
Elérhetőség: https://www.facebook.com/pendelyenekegyuttes/
Kapcsolat: Tóth Lilla (70/430-3378, toth.lilla.lenke@gmail.com )
Sáriné Szebenyi Judit (30/443-4074, sarineszebenyijudit@gmail.com )

 

 

Veres Hunor

A Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolában tanul népi éneklést és népi hegedűt. A Debrecen városi rendezvényeken, fellépéseken rendszeresen képviseli a Zenedét, nemcsak szólóéneklésével, hanem a Bőgatya Énekegyüttessel is.
Veres Hunort a Fölszállott a páva 2016 népzenei és néptánc tehetségkutató műsor gyermekévadában ismerhette meg a közönség, ahol szép sikert ért el: az énekegyüttesek és énekes szólisták kategóriájában a középdöntőig jutott és "EZÜSTPÁVA" díjat kapott a zsűritől, valamint táborozási lehetőséget. A Váraljai Egyszólam táborban kiváló énekesektől tanulhatta a gyergyói, imregi, a Dobcsák testvérektől pedig a Felső-Bodrogközi népdalokat.

 

Jegyár: 1000 Ft

(a jegyár a birkapörköltöt nem tartalmazza, 1000 Ft / adag)

Jegyek kaphatók a Fonó weboldalán itt.
 

« vissza a főoldalra
Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3

+36 1 206 5300 fono@fono.hu
Jegyvásárlás
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön aktuális rendezvényeinkről !

Adatvédelmi nyilatkozat
LiveFromFono
Youtube
musicfromfono
Youtube
Impresszum|Támogatók|Adatvédelmi nyilatkozat